Prasībām atbilstošo kases aparātu klāsts arvien ir pieticīgs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Lai arī apritējis jau vairāk nekā gads kopš kases aparātu reformas sākuma, mazajam un vidējam biznesam paredzētu un par atbilstošiem atzītu kases aparātu klāsts arvien ir visai pieticīgs. Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) informāciju, uzņēmumiem, kuru apgrozījums nepārsniedz 350 tūkstošus eiro gadā, ir jāizdara izvēle starp četriem prasībām atbilstošiem aparātu modeļiem. Par atbilstošiem Ministru kabineta noteikumu prasībām patlaban atzīti tikai trīs tā dēvētie hibrīda kases aparātu modeļi, kas paredzēti lielāku uzņēmumu vajadzībām.

Prasībām atbilstošo kases aparātu klāsts arvien ir pieticīgs
00:00 / 02:23
Lejuplādēt
Kopš aizvadītā gada 1. janvāra Latvijā strādājošiem uzņēmumiem ir jālieto jauni kases aparāti, taču daudzi arvien turpina lietot Ministru kabineta noteikumu prasībām neatbilstošus aparātus. Valsts ieņēmumu dienests pagaidām uz to skatās pielaidīgi, jo it īpaši mazajiem un vidējiem uzņēmumiem paredzēto kases aparātu klāsts arvien ir ļoti šaurs. Par atbilstošiem prasībām patlaban atzīti vien četri kases aparātu modeļi un trīs tā dēvētie hibrīda kases aparāti. VID Nodokļu kontroles pārvaldes Elektronisko kases aparātu kontroles un metodikas daļas vadītāja Aiva Sotniece atzīst, ka ar šādu situāciju VID nebija rēķinājies:

„2016. gadā Valsts ieņēmumu dienests sāka aptaujāt kases aparātus apkalpojošos dienestus, kā viņiem sokas ar jauno kases aparātu izstrādi vai importēšanu, uz ko tika saņemtas atbildes, ka 2017. gada pirmajā ceturksnī šīs iekārtas jau būs pieejamas tirgū. Arī pirmo atbilstības institūciju Valsts ieņēmumu dienests apstiprināja jau 2016. gada septembrī. Līdz ar to, ja būtu bijušas iekārtas, ko iesniegt, tās jau uz janvāra sākumu būtu bijušas tirgū.”

Izvēli vēl vairāk ierobežo fakts, ka kopš šā gada februāra par neatbilstošiem atzīti arī seši kompānijas „CHD” ražoto kases aparātu modeļi, kas 2017. gadā bija pirmie, kam izdevās saņemt apliecinājumu par atbilstību visām Ministru kabineta noteikumos fiksētajām prasībām. To, ka šie aparāti prasībām tomēr neatbilst, Valsts ieņēmumu dienests noskaidrojis vien pērn septembrī veiktajās pārbaudēs.

„Diemžēl šo pārbaužu rezultātā atklājās ļoti būtiskas neatbilstības, kā rezultātā darījumu vērtība, kam bija jāsaglabājas visās kases aparātu atmiņās, no tām pazuda. Tādējādi mūsu ieskatā šie aparāti galīgi neatbilda mūsu prasībām, tādēļ mēs lūdzām atbilstības institūciju atsaukt šiem kases aparātiem izdoto apliecinājumu, kas arī tika izdarīts šā gada 5. februārī. Tūliņ pēc tam mēs pieņēmām lēmumu šos kases aparātus no datu bāzes izslēgt. Tādēļ šobrīd ir tāda situācija, ka ir palikuši tikai četri citu ražotāju kases aparāti.”

Vairāk nekā gada laikā šos kases aparātus iegādājušies tūkstošiem uzņēmumu. Sotniece cer, ka jauni aparāti šiem uzņēmumiem tomēr nebūs jāpērk:

„Tas nenozīmē, ka mēs viņus aizliedzām lietot lietotājiem, jo uz to brīdi bija uzstādīti jau vairāk nekā 18 tūkstoši šo kases aparātu. Tādēļ

mēs izsūtījām šiem lietotājiem paziņojumus EDS, ka aparātus var turpināt lietot līdz brīdim, kamēr būs jauns sertifikāts un jauna reģistrācija VID. Pēc tam kases aparātu apkalpojošajam dienestam būs jāveic šo kases aparātu pārprogrammēšana.”

Kases aparātu atbilstības novērtēšana ir uzticēta divām auditorkompānijām – „KPMG Baltic” un „Ernst&Young”. „KPMG Baltic” informācijas tehnoloģiju (IT) konsultāciju vadītājs Kaspars Iesalnieks stāsta, ka patlaban turpinās aptuveni desmit kases aparātu un kases sistēmu atbilstības izvērtēšanas process. Kases aparāti un hibrīda kases aparāti ir paredzēti salīdzinoši nelieliem uzņēmumiem, bet kases sistēmas – uzņēmumiem ar apgrozījumu virs pusotra miljona eiro.

Kases aparātu un hibrīda kases aparātu atbilstības sākotnējā novērtējuma sagatavošana ilgstot aptuveni desmit dienas, bet kases sistēmu atbilstības novērtēšanai nepieciešams vismaz divas reizes ilgāks laiks.

„Ja apkalpojošais dienests vēlas iesniegt savu kases aparātu, hibrīda kases aparātu, kases sistēmu vai arī specializētu iekārtu, mēs, protams, visas pieņemam un tad vērtējam, vai šie aparāti vai sistēmas atbilst Ministru kabineta noteikumu prasībām. Ja atbilst, tad viss kārtībā, bet, ja neatbilst, tad apkalpojošajam dienestam ir šīs neatbilstības jānovērš un jāiesniedz aparātu uz pēcpārbaudi,” saka Iesalnieks.

Pēc „KPMG” speciālistu novērotā, sākotnējā atbilstības novērtēšanā par neatbilstošiem Ministru kabineta noteikumu prasībām tiek atzīti deviņi no desmit kases aparātu modeļiem.

Saistībā ar kases aparātu reformu samazinājies arī kases aparātus apkalpojošo dienestu skaits. Ja vēl aizpērn Latvijā darbojās vairāk nekā 100 šādi dienesti, tad tagad to skaits sarucis līdz aptuveni 80.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti