Pusdiena

Pusdiena 21.11.2016

Pusdiena

Pusdiena 22.11.2016

Plāno pagarināt termiņu, uz kādu var iznomāt publiskām personām piederošas ēkas

Plāno pagarināt publisko ēku nomas termiņu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Slēdzot līgumus par publiskām personām piederoša nekustamā īpašuma iznomāšanu, ne tikai zemes, bet arī ēku un būvju nomas termiņš varēs sasniegt 30 gadus. Par šādām izmaiņām Publisko personu finanšu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likumā pirmdien, 21.novembrī, vienojās Ministru kabineta (MK) komiteja.

Termiņu, uz kādu publiskas personas, tas ir, valsts institūcijas un pašvaldības drīkst iznomāt sev piederošās ēkas un būves, plānots pagarināt no līdzšinējiem 12 gadiem līdz pat 30 gadiem. Tieši uz tik ilgu laiku likums jau tagad atļauj iznomāt publiskām personām piederošu zemi, tādēļ Finanšu ministrija (FM) nākusi klajā ar ierosinājumu nomas termiņus izlīdzināt.

"Publiskas personas nekustamā īpašuma nomas līguma maksimālais termiņš ir 30 gadi. Tādējādi mēs salāgojam normatīvajos aktos noteikto ēku, būvju un zemes nomas līgumu slēgšanas termiņus," skaidroja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un zemnieku savienība).

Tikmēr pašvaldības, atsaucoties uz nepieciešamību veicināt investīcijas, vēlas, lai likums tām atļautu zemi un citus nekustamos īpašumus iznomāt uz vēl ilgāku laiku.

Tas atbildīšot gan valdības deklarācijā noteiktajam, gan pirms diviem gadiem pieņemtajām Civillikuma normām, MK komitejas sēdē argumentēja Latvijas Pašvaldību savienības padomniece Kristīne Kinča.

"Tajos gadījumos, kad zeme pieder vienai personai, tā var tikt iznomāta citai personai dažādu nedzīvojamo būvju un inženierbūvju būvniecībai. Šīs inženierbūves un arī nedzīvojamās būves, piemēram, rūpnīcas, var neatmaksāties šajos 30 gados. Tas, ko Latvijas Pašvaldību savienība lūdz, ir rast iespēju gadījumos, kad ir ekonomiski pamatoti aprēķini, atļaut slēgt nomas līgumus arī uz termiņu, kas ir ilgāks par 30 gadiem," sacīja Kinča.

Pašvaldību aicinājums gan neguva ministru atsaucību.

Publisko personu finanšu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likumu plānots papildināt arī ar normu, kas uzliks iznomātājiem pienākumu regulāri pārskatīt nomas maksas, atzīmēja finanšu ministre:

"Mēs piedāvājam, ja nomas līgums ir slēgts uz laiku, kas ir ilgāks par sešiem gadiem, vismaz reizi sešos gados nomas maksa ir jāpārskata.

To mēs piedāvājam tādēļ, ka KNAB [Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs] ir secinājis, ka nereti praksē publiskas personas īpašuma nomas maksa netiek pārskatīta," teica ministre.

Par likuma grozījumiem vēl jālemj valdībai un Saeimai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti