Pirmajā pusgadā rūpniecības produkcijas izlaide samazinājusies par 0,6%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijā rūpniecības produkcijas izlaide šogad pirmajā pusgadā, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem, salīdzināmās cenās ir samazinājusies par 0,6% salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo laika periodu, liecina Centrālajā statistikas pārvaldes (CSP) publicētie dati.

Apstrādes rūpniecībā produkcijas izlaide ir sarukusi par 1,1%, savukārt pieaugums bijis ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē - par 1,7, kā arī elektroenerģijas un gāzes apgādē - par 0,2%.

2013.gada pirmajā pusgadā vislielākie apstrādes rūpniecības apmēra samazinājumi bija metālu ražošanā – par 43,5%, iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā (kuģu un laivu remonts un apkope, visāda veida iekārtu un ierīču remonts un apkope, ražošanas iekārtu un ierīču uzstādīšana) – par 28% un ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā – par 19,1%.

Savukārt vērā ņemams pieaugums šogad pirmajā pusgadā salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmo pusgadu bija mēbeļu ražošanā - par 13,8% un elektrisko iekārtu ražošanā - par 11,4%.

Statistikas pārvaldes dati liecina, ka šā gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar pagājušā gada otro ceturksni, rūpniecības produkcijas izlaide, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem, salīdzināmās cenās samazinājās par 0,1%, tajā skaitā apstrādes rūpniecībā – par 0,6%, bet pieaugums bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 0,6% un elektroenerģijas un gāzes apgādē - par 1,7%.

Savukārt šogad otrajā ceturksnī, salīdzinot ar pirmo ceturksni, rūpniecības produkcijas izlaide, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem, salīdzināmās cenās pieauga par 1,7%. Tostarp apstrādes rūpniecībā bija pieaugums par 1%, bet elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 0,5%, savukārt ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē bija samazinājums par 1,4%.

Šogad jūnijā, salīdzinot ar 2012.gada jūniju, rūpniecības produkcijas izlaide, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem, salīdzināmās cenās samazinājās par 0,4%. Tostarp elektroenerģijas un gāzes apgādē bija kritums par 7,1%, bet pieaugums bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 14,2% un apstrādes rūpniecībā – par 0,8%.

Lielākais ražošanas apmēra pieaugums no apstrādes rūpniecības nozarēm salīdzinājumā ar pagājušā gada jūniju bija citu transportlīdzekļu ražošanā (kuģu un laivu būve un dzelzceļa lokomotīvju un to ritošā sastāva ražošana) – 2,9 reizes, mēbeļu ražošanā – par 13,9% un nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā – par 13,5%.

Šogad jūnijā, salīdzinot ar maiju, rūpniecības produkcijas apmērs, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem, salīdzināmās cenās samazinājās par 0,2% un to būtiski ietekmēja produkcijas apmēra samazinājums elektroenerģijas un gāzes apgādē - par 6,7%. Savukārt apstrādes rūpniecībā ražošana pieauga par 1,2%, bet ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 4,8%.

2013.gada jūnijā rūpniecības produkcijas izlaide faktiskajās cenās bija 425,7 miljoni latu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti