Panorāma

Līdz ar aukstāku un sausāku laiku prognozē gripas izplatību

Panorāma

Panorāma

Pilnveido "Nord Pool" biržas sistēmu

Pilnveido «Nord Pool» biržas sistēmu ar cerību izskaust ekstremāli augstas cenas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Elektroenerģijas birža "Nord Pool" paredz, ka ik stundu dažādos Eiropas reģionos, tostarp Latvijā, ir sava noteikta elektrības cena. Šajā vasarā notika nebijis gadījums – Baltijas valstīs šī vienas stundas cena sasniedza maksimālo robežu. Lai potenciālās pīķa stundas izskaustu, birža pilnveidojusi savu sistēmu.

Turpmākā kārtība paredz: ja kādā no stundām tiks sasniegts īpaši liels cenas slieksnis – 1500 eiro par megavatstundu – tiks rīkota otrreizēja izsole enerģijas piegādātājiem. Tas tiks darīts potenciālai cenas mazināšanai. Ar šāda veida risinājumu pie "Nord Pool" vērsās visi trīs Baltijas valstu elektroenerģijas pārvades sistēmu operatori, tostarp "Augstsprieguma tīkls". Kompānijā gan skaidro – nav 100% garantiju, ka jaunais princips tik tiešām dos gaidāmo efektu.

"Vēl atliek redzēt, vai tiešām šīs otrās izsoles risinājums tiešām būs efektīvs. Jo, ieliekot atšķirīgas tirdzniecības stratēģijas, ir iespējams sagaidīt arī atšķirīgu rezultātu. Bet ne obligāti, teiksim, ar lētākām cenām," stāstīja "Augstsprieguma tīkla" valdes loceklis Gatis Junghāns.

"Nord Pool" norādīja – jaunais risinājums saskaņos Baltijas biržas tirgu ar tiem, kas darbojas Centrāleiropā. Tur šāds risinājums ieviests jau iepriekš. Jaunā sistēma stāsies spēkā decembra sākumā.

KONTEKSTS:

Jau ziņots, ka 16. augustā no plkst.18 līdz 19 elektrības stundas cena Latvijā sasniedza "Nord Pool" biržas griestus – 4000 eiro par megavastundu (MWh). 

Pēc tam Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes priekšsēdētāja Alda Ozola atklāja neoficiālu informācija – lielajā elektrības cenas lēcienā vainojama "Nord Pool" kļūda. Pēc tam ziņots, ka Latvija atbalstīs priekšlikumu mainīt veidu, kā šobrīd Eiropā tiek aprēķinātas elektrības cenas "Nord Pool" biržā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti