Dienas ziņas

Novadnieku pagastā nokrīt mazizmēra lidmašīna

Dienas ziņas

Labdarības pasākums – tradīcija Līvānos

Pierobežā priecājas par eiro ieviešanu Lietuvā

Pierobežā priecājas par eiro ieviešanu Lietuvā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Gadu kopš brīža, kad mūsu maciņos latus nomainīja eiro, joprojām dažiem eiro naudas zīmes nešķiet tīkamas, tomēr vairums iedzīvotāju nosmej, ka bažas bijušas veltīgas. Tikmēr pierobežas iedzīvotājiem eiro ir mīļāks arī tāpēc,  ka no jaunā gada, dodoties pie kaimiņiem uz Lietuvu, nebūs jādomā par valūtas maiņu.

Eiro ieviešana Latvijā  lauku iedzīvotāju paradumus nav mainījusi, un vairums cilvēku pie tiem sen pieraduši. Tomēr joprojām vēl ir pa kādam, kurš skumst pēc latiņiem. Pārdevēja Augstkalnes veikalā stāsta - joprojām gadoties arī, ka centu vietā kāds iedod santīmus. Bet,  tuvojoties gada nogalei, monētas jāskatās vēl vērīgāk, jo kaimiņi lietuvieši jau mēģinājuši norēķināties ar jauno Lietuvas eiro. „Bija tā, ka vienam jau bija jaunie eiro, tie laikam no tirgus… Pirmie eiro Lietuvas jau ir redzēti,” stāsta pārdevēja Iveta.

Augstkalni no kaimiņvalsts pilsētiņas Žagares šķir vien daži kilometri, un Lietuvas pievienošanās eirozonai varētu veicināt arī  kaimiņu draudzību. „Līdz šim es nebraucu tur, bet tagad, kad ar 1.janvāri būs eiro, tad gan aizbraukšu. Kas te pieci kilometri, mašīna man ir. Dažādība, tur viņiem ir kāda savādāka prece,” saka Augstkalnes iedzīvotājs Gunārs.

Satraukums par tuvojošos valūtas maiņu nav manāms arī robežas otrā pusē. Žagares iedzīvotāji dodas savās ikdienas gaitās, vien pa retam veltot skatienu informatīvajiem plakātiem. Viņi priecājas līdzīgi kā latvieši - vairs nevajadzēs mainīt naudu, lai viesotos Latvijas pusē.

„Labs noskaņojums. Kāda starpība - liti vai eiro. Mēs jau neesam nekādi bagātnieki, vienkārši cilvēki,” saka Žagares iedzīvotāja Zina. Viņa no iespējamā cenu kāpuma pēc eiro ieviešanas nebadās: „Mēs jau esam pieraduši.”

Lietuva ir 19.valsts, kas no nākamā gada 1.janvāra pievienosies eirozonai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti