Pusdiena

Konkurences palielināšanai Latvijas Pastam liks piegādāt arī citu komersantu vēstules

Pusdiena

Pusdiena 19.01.2016

Ķīnas ekonomiskās izaugsmes temps nokrities līdz zemākajam līmenim pēdējo 25 gadu laikā

Pērn Ķīnas ekonomiskās izaugsme – lēnākā pēdējos 25 gados

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ķīnas ekonomiskās izaugsmes temps nokrities līdz zemākajam līmenim pēdējo 25 gadu laikā, liecina jaunākie statistikas dati. Pērn pasaules otrās lielākās ekonomikas iekšzemes kopprodukts pieauga par 6,9%, kas gan joprojām ir vairāk nekā rietumvalstīs. Tomēr analītiķiem ir bažas par to, kā Ķīnas ekonomikas tempu samazināšanās ietekmēs globālo ekonomiku. Pati Pekina gan neizrāda satraukumu, norādot, ka cenšas mainīt savu ekonomikas modeli un izaugsmi ietekmē arī situācija starptautiskajos tirgos.

Ķīnas ekonomiskā izaugsme pagājušajā gadā samazinājās līdz 6,9%, liecina otrdien, 19.janvārī, publicētie valsts statistikas dati. Tas ir nedaudz mazāk nekā iepriekš valdības nospraustais mērķis, kas bija 7%, bet nedaudz vairāk par ekspertu prognozēto.

Šis ir zemākais Ķīnas iekšzemes kopprodukta izaugsmes rādītājs pēdējo 25 gadu laikā, kopš 1990.gadā tie bija 3,8% gadu pēc slaktiņa Pekinas Tjaņaņmeņas laukumā, kas satricināja valsts ekonomiku, Ķīnai nonākot starptautiskā izolācijā.

Saskaņā ar Nacionālā statistikas biroja paziņojumu, izaugsmes palēnināšanos ietekmēja aktivitātes samazināšanās nekustamā īpašuma un finanšu tirgos. Tāpat samazinājies gan iekšzemes, gan ārējais pieprasījums, kas savukārt vājinājis investīciju plūsmu.

Ķīnas izaugsmes temps pakāpeniski samazinājies no 10,4% 2010.gadā līdz 6,9% pērn. Tas gan joprojām ir krietni augstāks nekā rietumvalstīs. Tomēr pasaules otrās lielākās ekonomikas veselības stāvoklis un jautājums par to, vai izaugsmes temps turpinās kristies, analītiķiem rada bažas par ietekmi uz globālo ekonomiku. Pēdējās nedēļās pasaules finanšu tirgi arī nervozi reaģējuši uz nestabilitāti Ķīnas biržās, kā arī to, ka Ķīna samazināja juaņas vērtību.

Daļa analītiķu uzskata – ja izaugsmes temps nokritīsies vēl vairāk, Pekinai var nākties ieviest papildu ekonomikas stimulēšanas pasākumus.

Pasaules tirgu noskaņojumu neuzlabo arī jautājums par to, vai Ķīnas publicētie izaugsmes dati ir korekti. Proti, kritiķi uzskata, ka dati ir pakļauti politiskai manipulācijai un ekonomiskā izaugsme patiesībā ir vājāka.

Pekina noliedz, ka ar skaitļiem ir manipulēts, un nav tik pesimistiska kā analītiķi. Ķīnas valdība ir paziņojusi, ka vēlas pārveidot valsts ekonomisko modeli un to vairāk balstīt uz iekšzemes patēriņu, ne tik daudz uz investīcijām un eksportu, kā līdz šim. Nacionālais statistikas birojs norādīja, ka 2015.gadā no iekšzemes kopprodukta 50,5% bija pakalpojumu sektors. Pirmo reizi tas bija vairāk nekā puse no ekonomikas.

Statistikas biroja vadītājs Vans Bao prognozēja, ka situācija šogad saglabāsies līdzīga, un paziņoja, ka izaugsme 6,9% apmērā nemaz nav zema, ja ņem vērā globālos apstākļus. Tas ir - „starptautiskās tirdzniecības tempi samazinās, aug finanšu riski”, un tas ietekmē Ķīnas ekonomiku.

Viņš pauda uzskatu, ka 2016.gadā Ķīnas ekonomiskā izaugsme saglabāsies stabila. Analītiķi prognozē, ka valstī valdošā komunistiskā valdība tomēr samazinās izaugsmes mērķi šim gadam. Prezidents Sji Dziņpins iepriekš izteicies, ka 6,5% izaugsme būs pietiekama Ķīnas vajadzībām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti