Pēc valsts pasūtījuma izstrādāts koka konstrukciju daudzdzīvokļu ēkas tipveida projekts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Lai veicinātu zemu izmaksu, tostarp ekspluatācijas izmaksu, ergonomisku, ērti lietojamu un energoefektīvu mājokļu pieejamību, izstrādāts būvniecības tipveida projekts daudzdzīvokļu dzīvojamai ēkai, kuras pamatā ir moduļveida koka būvkonstrukcijas. Tipveida projekts paredzēts gan pašvaldībām, gan citiem nekustamā īpašuma attīstītājiem dzīvojamā fonda un dzīvokļu īres tirgus attīstībai, informēja Ekonomikas ministrija.

Tipveida projekts paredzēts daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas būvniecībai ar pieciem virszemes stāviem, pagrabstāvu un vienu vai vairākām sekcijām (kāpņu telpām), katrā pa 29 vienas līdz četru istabu dzīvokļiem. Katrā sekcijā ir paredzēts arī lifts. Tipveida projektu ir iespējams pielāgot, samazinot vai palielinot sekciju (kāpņu telpu) skaitu. Dzīvokļi ir pielāgoti arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Tipveida projektā izstrādāta detalizēta būvniecības ieceres dokumentācija, kas noformēta un komplektēta atbilstoši spēkā esošiem normatīviem aktiem, būvprojekta daļām, kuras nemainās atkarībā no ēkās novietojuma, piemēram, arhitektūra, būvkonstrukcijas (izņemot pamatus un pagraba konstrukcijas), iekšējās inženiersistēmas, iekšējā apdare un ekonomikas daļa.

Visas minētās tipveida projekta daļas tika izstrādātas Būvju informācijas modelēšanas (BIM) vidē, līdz ar to tām ir pieejami arī BIM modeļi. Tipveida projekta ekonomikas daļā niansēti un iekļauti tipveida projektā nepieciešamie darbi, materiāli, iekārtas un precīzi aprakstītas to specifikācijas un apjomi.

Lai uzsāktu tipveida projekta daudzdzīvokļu ēkas būvniecību būvniecības ierosinātājam papildus tipveida projekta dokumentācijai nepieciešams izstrādāt tās projekta sadaļas, kas saistītas ar ēkas novietojumu un inženiersistēmu ārējiem pieslēgumiem, un kuras ir nepieciešams izstrādāt, lai izpildītu projektēšanas nosacījumus pirms būvdarbu uzsākšanas (teritorijas sadaļa, pamatu un pagraba būvkonstrukciju sadaļa, ārējo inženiersistēmu pieslēgumu sadaļas (siltumapgāde un siltummezgls, elektroapgāde un vājstrāvas, gāzes apgāde, ūdensapgāde un kanalizācija)).

Tipveida projekta dokumentācija un BIM modeļi ir pieejami bez maksas Būvniecības informācijas sistēmā.

Ekonomikas ministrijas 2021. gadā veikta publiska iepirkuma rezultātā tipveida projektu daudzdzīvokļu dzīvojamai ēkai BIM vidē izstrādāja personu apvienība “CUBED, RUUME arhitekti, BICP, RAPS arhitekti”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti