Ārpus Rīgas

Domnīcas „Certus” pētījums par Latvijas Speciālajām ekonomiskajām zonām

Ārpus Rīgas

Liepājā notikušas vērienīgas aviācijas ārkārtas situācijas mācības

«Pāterniekos» taps Latvijā pirmais pierobežas loģistikas centrs

«Pāterniekos» taps Latvijā pirmais pierobežas loģistikas centrs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Krāslavas novada robežkontroles punkts "Pāternieki" kļūs par pirmo un eksperimentālo kravu loģistikas centra jeb parka vietu, kurā līdz ar termināļiem preču pārkraušanai, papildus kravas automašīnu stāvvietām ieplānotas arī ražošanas zonas, tādējādi pierobežā attīstot arī uzņēmējdarbību.

Loģistikas parka projekta īstenošanai nepieciešami 2,5 miljoni eiro. Šāda veida loģistikas parks robežas tuvumā būs valstī pirmais, un tā īstenotāji cer, ka būvdarbi varētu sākties jau nākamgad.  

“Pāternieku” robežkontroles punktam Krāslavas novadā jau tuvākajā nākotnē Latgales pierobežā būs stratēģiska nozīme, te saskaras vairāku ministriju un institūciju darbības sfēras, kurām jāvainagojas ar loģistikas centra vai, kā to nosaukuši Krāslavas novada domes pārstāvji, parka izveidi, stāsta domes attīstības nodaļas vadītāja Ināra Dzalbe.

“Tas ir liels komandas darbs, kur pašvaldība strādā ar ļoti daudzām ministrijām, šo informatīvo ziņojumu izstrādā Finanšu ministrija un līdzdarbojas gan Iekšlietu, gan Satiksmes ministrijas, mēs arī konsultējamies ar Ekonomikas ministriju un arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, un stratēģiskais atbalsts mums ir no Latgales plānošanas reģiona, visi šeit, muita un robežsargi izsaka savus viedokļus par to, kā šis transporta mezgls “Pāterniekos” varētu darboties,” stāsta Dzalbe.

“Pāternieku” robežkontroles punkta pamati uz Latvijas – Baltkrievijas robežas likti pirms vairāk nekā 20 gadiem - 1999.gadā. Šobrīd vidēji ikdienas caur šo robežkontroles punktu izbrauc aptuveni 500 kravas un vieglās automašīnas.

Taču transporta caurlaidība Latvijas pusē nav vēlamajā līmenī, jo rekonstrukcijas darbi, atšķirībā no Baltkrievijas “Grigorovščinas” punkta, te nav notikuši, atzīst Latgales plānošanas reģiona administrācijas vadītāja Iveta Maļina -Tabūne. Pēc “Pāternieku” rekonstrukcijas caur robežpunktu varēs izbraukt vairāk auto, jo ceļa joslu jeb koridoru skaits tiks palielināts.

Paralēli būs arī vēl vairāki atvieglojumi kravu pārvadātājiem, apliecina Krāslavas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Viktors Moisejs.

“No Baltkrievijas puses varēs šķērsot transportlīdzekļi ar kravām, kuru realizācija paredzēta Eiropas Savienībā un kuru autovadītājiem nebūs nepieciešamas vīzas un transportlīdzekļiem arī nebūs nepieciešamas speciālas atļaujas. Tādā veidā tiks krietni atvieglota kravu ievešana no Baltkrievijas puses un to tālāka realizācija Eiropā,” stāsta Moisejs.

Taču būtiskākais būs tas, ka “Pāterniekos” taps loģistikas centrs, mērķis nosprausts ambiciozs, bet ar pievienotās vērtības devu, saka Ināra Dzalbe.

“Loģistikas parks ir arī sava veida pārkraušana, un mēs vēlamies, lai te notiktu arī neliela ražošana ar papildu pievienoto vērtību,” skaidro pašvaldības pārstāve.

Loģistikas centrs jeb parks būs vairāku miljonu eiro vērts projekts, tostarp tās būs arī privātās investīcijas, saka Iveta Maļina - Tabūne.

“Kopumā no Eiropas Reģionālās attīstība fonda tie būs 2,5 miljoni eiro, 15% līdzfinansēs Krāslavas novada dome. Plānoti arī privātie līdzekļu - 1,5 miljona eiro apmērā. Plānots izveidot ap 40 jaunām darba vietām,” saka Maļina – Tabūne.

Krāslavas novada domē cer, ka pirmo akmeni jaunā Loģistikas parka izveidē Pāterniekos varētu likt jau nākamajā gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti