Pārtikas federācija ražošanas apjomu kritumu skaidro arī ar uzņēmumu pārcelšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Lai arī eksporta apjomi palielinās, Latvijā šī gada pirmajos piecos mēnešos, salīdzinot ar 2017. gadu, ir samazinājusies produkcijas izlaide pārtikas ražošanā par 3,4% un par 6,6% dzērienu ražošanā. Šādus rādītājus fiksējusi Centrālā statistikas pārvalde. Iemesli šādai situācijai ir vairāki – daļa uzņēmumu ir savu ražošanu pārcēlusi uz kaimiņvalstīm, bet Latvijā samazinās iedzīvotāju skaits, līdz ar to arī patēriņš.

Pārtikas federācija ražošanas apjomu kritumu skaidro arī ar uzņēmumu pārcelšanu
00:00 / 04:57
Lejuplādēt
Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas padomes priekšsēdētāja, alus un bezalkoholisko dzērienu nozares pārstāve Ināra Šure dzērienu ražošanas samazinājumu skaidro ar tendencēm, kas raksturīgas pēdējo piecu gadu laikā, - ražošanas pārcelšana uz Lietuvu un Igauniju, ņemot vērā biznesa aprēķinus, kur izdevīgāk ko ražot.

Arī pārtikas nozares daudzu kategoriju produktu ražošana pārcelta uz kaimiņvalstīm un arī citām valstīm, “jo Latvijas nodokļu politika pēdējos piecos gados nebija sevišķi izdevīgi ražošanai”, norādīja Šure.

Pārtikas ražošanas apjomus ietekmē arī iedzīvotāju skaita samazinājums. Pārtikas zīmola „Durbes veltes'' izveidotāja Evija Kopštāle norādīja, ka pamatā uzņēmums nodarbojas ar gurķu marinēšanu un vīna ražošanu, bet to, ka pērk mazāk, novēro kaut vai pašmāju tirdziņā.   

Viena no būtiskākajām problēmām, kas ietekmē arī pārtikas ražošanu, ir darba spēka trūkums.

Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas padomes priekšsēdētāja, alus un bezalkoholisko dzērienu nozares pārstāve Ināra Šure norādīja, ka trūkst līniju darbinieku, operatoru, īpaši sezonā tas ir aktuāli visai pārtikas nozarei.

Tikmēr brokastu pārslu ražotājs un eksportētājs no Kuldīgas „Milzu” par darba spēka trūkumu nesūdzas. Saimnieks Enno Ence uzskata, ka uzņēmumiem mūsdienās jāprot izmantot savus resursus un liela nozīme ir vadības attieksmei pret saviem darbiniekiem.

Viņš klāstīja, ka uzņēmumi var kaut ko automatizēt, izdarīt efektīvāk, kaut ko var nedarīt, bet darbinieki ir svarīgi, vadītāji nevar teikt, ka rūpējas par saviem klientiem, viņi tos visus nesatiek, pirmais - jārūpējas par darbiniekiem.

Graudu pārstrāde un eksports uzrāda labus rādītājus. Nākotne ir tieši bioloģiski saražotai pārtikai, un tā ir viena no Latvijas iespējām, šim viedoklim piekrīt arī “Milzu” pārslu ražotājs. Uzņēmums lielākoties ražo bioloģiskus produktus, kas nonāk gan vietējā tirgū, gan eksporta tirgos.

Lai arī ražošanas apjomi sarukuši, pēc Krievijas krīzes pēdējo divu gadu laikā ir pieaudzis Latvijā saražoto produktu eksports, tas pieaudzis vairāk nekā par 20%.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti