Pārskatot izdevumus, šī gada budžetam rod 51 miljonu eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Valsts budžeta izdevumu pārskatīšanas rezultātā 2019. gadā rasti 51,3 miljoni eiro. Iepriekš budžeta projektā iezīmējas 34 miljonu eiro iztrūkums.

Valdība otrdien, 5. februārī, izskatīja ziņojumu par budžeta izdevumu pārskatīšanu 2019., 2020. un 2021. gadam. Iepriekš Finanšu ministrija informēja, ka aprēķini par tēriņu pārskatīšanu 2019. gadā veikti vēl iepriekšējās valdības laikā.

No rastajiem 51,3 miljoniem eiro:

  • 23,5 miljoni eiro ir iegūti, pārskatot iepriekšējo periodu prioritāros un citus pasākumus;
  • 12,9 miljoni eiro ir nozaru priekšlikumi darbības pilnveidošanai;
  • 12,3 miljoni eiro ir iegūti, veicot analīzi un sniedzot priekšlikumus procesu pilnveidei un budžeta izdevumu horizontālai pārskatīšanai;
  • 2,3 miljoni eiro veidojas, efektivizējot valsts nekustamos īpašumus un to apsaimniekošanas izdevumus;
  • 0,2 miljoni eiro iegūti valsts budžeta politikas jomā, veicot vairākas fundamentālas izmaiņas procesu pilnveidē, tehnisko darbu veikšanu aizstājot ar analītisko;
  • 0,1 miljons eiro rasts IKT jomas optimizācijai, kas nesīs ieguvumus ilgtermiņā.  

Pārskatot izdevumus, ministrijas sagatavoja priekšlikumus, rodot finanšu resursus savas nozares neatliekamo pasākumu finansēšanai. Īpaši uzmanība tika pievērsta efektīvai valsts nekustamo īpašumu izmantošanai un informācijas un komunikāciju tehnoloģiju jomas optimizācijai, kā arī līdzšinēji piešķirtā finansējuma pārskatīšanai, analizējot tā aktualitāti un sasniegto rezultātu. Ministrijas sniedza arī savus priekšlikumus izdevumu efektivitātes paaugstināšanai atsevišķās nozarēs.

Izdevumu pārskatīšanas rezultātā noteiktais finansējums 7,6 miljonu eiro apmērā ir novirzīts kopējās fiskālās telpas uzlabošanai, savukārt 43,7 miljoni eiro pasākumiem, kas skar vairākas ministrijas un nozaru ministriju noteiktās prioritātes.

Tāpat 2018. gadā papildu darbs esot bijis administratīvā sloga mazināšanai pašvaldībām. Izmaiņas ir vērstas uz sadarbības uzlabošanu un pilnveidošanu starp dažāda līmeņa publiskās pārvaldes iestādēm, digitalizējot informācijas apmaiņas procesus.

KONTEKSTS:

2019. gada budžets vēl aizvien nav pieņemts, jo pēc 13. Saeimas vēlēšanām ilgi nevarēja izveidot jaunu valdību, kurai jāizstrādā 2019. gada valsts budžets. 

Saskaņā ar Finanšu ministrijas aprēķiniem 2019.gada budžeta projektā iezīmējas 34 miljonu eiro iztrūkums. Šajos aprēķinos par pamatu ņemts “pagaidu budžets” un iekļauti “neatņemami jautājumi”, tostarp paredzēts finansējums saistībā ar Satversmes tiesas spriedumu izpildi un mediķu atalgojumam.

Jaunizveidotā Krišjāņa Kariņa valdība budžeta projektu Saeimai plāno iesniegt 8.martā. Ar Saeimas vadību panākta vienošanās, ka budžetu pirmajā lasījumā varētu izskatīt 20. martā, bet otrajā lasījumā to pieņemt 3. aprīlī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti