PA: «Citadeli» varētu pārdot līdz Saeimas vēlēšanām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem un 10 mēnešiem.

Valsts kapitāla daļas bankā „Citadele” varētu tikt pārdotas līdz šajā rudenī notiekošajām Saeima vēlēšanām, prognozē Privatizācijas aģentūra. Šobrīd industrijā notiekošais liecina, ka valstij ir izredzes atgūt atlikušos „Citadeles” bankā ieguldītos līdzekļus, kuru apjoms ir ap 130 miljoniem eiro, tomēr, pēc ekspertu domām, par klupšanas akmeni var kļūt apstāklis, ka par pārdošanas sarunām iepriekš noplūda informācija.  

No bankai „Citadele” sniegtā atbalsta līdz šim valsts atguvusi 66 procentus jeb gandrīz 247 miljonus eiro, vēl nepieciešams atgūt aptuveni 130 miljonus eiro, aprēķinājusi Privatizācijas aģentūra.

Ja šādu summu akciju pārdošanas rezultātā izdotos atgūt, tas būtu uzskatāms par ļoti labu rezultātu, atsaucoties uz pētījumiem citu banku pārdošanas darījumos, norāda finanšu eksperts, konsultāciju uzņēmuma „Superia” partneris Mārtiņš Krūtainis.  

„Darījums varētu notikt par 100 - 140 miljoniem, un tad ir daudz spekulāciju, vai tā ir laba vai slikta cena. Ja mēs skatāmies uz citiem precedentiem, tad noteikti var uzskatīt par ļoti labu iznākumu. Tāpat mēs paskatījāmies arī uz to, kādas ir tirgū cenas bankām, kuras vienkārši ir kotētas biržā - regulārā tirdzniecība. Arī tur cenu līmenis Austrumeiropā ir tikai nedaudz virs viens. Tā kā ņemot vērā to, ka šis ir piespiedu process, joprojām spēkā bankai ir ierobežojumi, tad faktiski, ja šī cena atbildīs faktam, attiecīgi šos 140 miljonus varētu nosaukt par ļoti labu iznākumu,” sprieda Krūtainis.

Pati Privatizācijas aģentūra sola, ka tālākajām sarunām un pārdošanas procesam vairs nebūs nepieciešams ļoti ilgs laiks, un aģentūras Komercdarbības dienesta vadītājs Vladimirs Loginovs prognozē, ka pārdošana varētu noslēgties līdz Saeimas vēlēšanām.  

„Tagad notiek apstiprinošā, padziļinātā izpēte, domāju, ka kādu nedēļu vai divas tas varētu vēl turpināties - kur investoriem ir dota fiziska iespēja ieiet bankā un pataustīt reālus dokumentus un klientu lietas, kas jau ir ļoti konfidenciāla informācija. Un viņi tad iesniegs savu piedāvājumu, domājams, līdz jūlija beigām. Attiecīgi sekos arī viņu komentāri un priekšlikumi par pirkuma līgumu, ko esam viņiem iesnieguši. Principā, mēs domājam, ka mēs gribētu līdz vēlēšanām šo darījumu pabeigt un arī parakstīt,” norādīja Loginovs.

Kopumā valsts maksātnespējīgajai „Parex bankai”, no kuras vēlāk tika izveidotas divas struktūrvienības - banka „Citadele” un aktīvu pārvaldītājs „Reverta”, sniedza atbalstu vairāk nekā 1,7 miljardu eiro apjomā, bet aptuveni 770 miljoni eiro no tiem jau ir atgūti. Savukārt pēc „Citadeles” bankas akciju pārdošanas vismaz daļu atlikušo atbalstā sniegto līdzekļu valstij ir iespējas atgūt arī „Revertas” darbības rezultātā.  "Citadele" tika dibināta 2010.gadā, restrukturizējot valsts pārņemto "Parex banku". Patlaban Privatizācijas aģentūras īpašumā ir 75% mīnus viena bankas "Citadele" akcija, savukārt 25% un viena akcija pieder Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai.

Pērnvasar valdība nolēma atsākt investoru piesaistes procesu bankai "Citadele". Darījuma finanšu konsultants investīciju banka "Societe Generale" uzrunāja gandrīz 100 investorus, kas varētu kļūt par bankas "Citadele" stratēģiskajiem ieguldītājiem. Vairāki investori iesniedza nesaistošos piedāvājumus. Gala lēmumu par investoru piesaisti valdība plāno pieņemt šovasar.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti