Otrdien gaidām ES ministru galīgais lēmums par eiro ieviešanu Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Otrdien Eiropas Savienības (ES) finanšu ministri pieņems galīgo lēmumu par Latvijas pievienošanos eirozonai. Pašreiz viss liecina, ka šīs lēmums būs pozitīvs un pēcpusdienā Briselē tam par godu pat ir ieplānotas svinības. Lai gan finanšu ministru balsojums lielā mērā tiek uzskatīts tikai par pēdējo formalitāti, uz Briseli šoreiz ir devusies visai liela ierēdņu un politiķu delegācija. Finanšu ministrs to skaidro ar šī lēmuma simbolisko nozīmi.

Pēdējais lēmums ceļā uz Latvijas pievienošanos eirozonai būs tikai viens no Eiropas Savienības finanšu ministru sanāksmes darba kārtības punktiem. Ir paredzams, ka tas tiks pieņemts dažu minūšu laikā un bez garām debatēm.

„Tas noteikti ilgs ļoti īsu brīdi, es pat teiktu. Tā tas iznāk, ka daudzu gadu garumā summējas viss smagais darbs un dažādas procedūras, bet pamata ziņojums vai tā uzaicināšana notiek salīdzinoši īsā laikā. Es atceros, ka Igaunijas gadījumā bija tieši tas pats,” saka finanšu ministrs Andris Vilks, kurš vadīs Latvijas delegāciju.

Svarīgākā detaļa, par ko ministriem būs jāvienojas, ir lata maiņas kurss. Tomēr, kā uzsver Vilks, visticamāk, kurss paliks tāds pats kā šobrīd, jo lats jau ilgi ir piesaistīts eiro.

Lai gan lēmuma pieņemšana par Latvijas pievienošanos eirozonai būs īsa, uz Briseli šoreiz dodas ne tikai Vilks, bet arī premjers, Latvijas Bankas prezidents, Finanšu ministrijas valsts sekretāre, eiro projekta vadītāja, kā arī vairāki padomnieki un citi ierēdņi. Vilks lielo delegācijas sastāvu skaidro ar lēmuma simbolisko nozīmi, kā arī ar pēcpusdienā gaidāmajiem svētkiem par godu Latvijas uzņemšanai eirozonā:

„Tāpēc, ka tas ir tāds notikums, kurš tomēr simbolizē visu pietiekoši smago darbu, kas ir ne tikai viena gada garumā. Un tie cilvēki, kas ir bijuši iesaistīti ar eiro, vai komunikācijās strādājuši, viņiem ir iespēja piedalīties. Jo eiro ieviešana simbolizēsies eiro festivālā, un tur speciāli veltīts Latvijai pasākums, prezentācijas, tāds simbolisks noslēgums. Tur ļoti daudz arī viesu ir uzaicināti.”

Par simboliem šodien runāja arī premjers Valdis Dombrovskis, kurš piedalījās diskusijā par valūtas lomu nacionālajā identitātē. Premjers atgādināja, ka naudai galvenokārt ir ekonomiska nevis kultūras funkcija, piebilstot, ka Latvijas iedzīvotāji jau vienreiz labprāt šķirās no latiem. Tas bija laikā, kad mūsu valūtai draudēja devalvācija.

„Subjektīvi es nenoliegšu, man arī lata varbūt, pietrūks. Nu, lats tomēr ir lats, kā saka…,” Dombrovskis atzina, ka arī viņam būs nedaudz žēl šķirties no lata. „Bet, domājot arī kā ekonomists un domājot gan no politiskajiem, gan no ekonomiskajiem, gan no valsts attīstības aspektiem, es uzskatu, ka tā tomēr ir pārēja jaunā, augstākā kvalitātē, un tas noteikti veicinās valsts ekonomisko attīstību, tas veicinās valsts finanšu stabilitāti. Un no šī viedokļa es uzskatu, ka tas ir pozitīvi vērtējams lēmums.”

Zināms simboliskums būs arī faktā, ka Eiropas Savienības finanšu ministru sanāksmi, kur tiks pieņemts galīgais lēmums par Latvijas pievienošanos eirozonai, vadīs Lietuvas finanšu ministrs. Lietuva ir tikko kļuvusi par Eiropadomes prezidējošo valsti, un šī būs pirmā šāda veida sēde, kuru vadīs Lietuvas finanšu ministrs.

Bet Latvijas oficiālo pozīciju rītdienas finanšu ministru sanāksmē valdības ārkārtas sēdē pirmdien tā arī neizdevās apstiprināt, jo sēdē trūka kvoruma. Vairāki ministri piedalījās ar Vācijas prezidenta vizīti saistītajos pasākumos, bet citi ir atvaļinājumā. Savukārt kultūras ministre, kuras klātbūtne bija nepieciešama, lai varētu pieņemt lēmumu, pēdējā brīdī nebija sazvanāma nezināmu iemeslu dēļ. Tādēļ formālu Latvijas pozīcijas apstiprināšanu valdībai nācās atlikt uz otrdienu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti