"Nordea": Eiro ieviešana Latvijā varētu izraisīt banku apvienošanos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Gaidāmās eiro ieviešanas dēļ Latvijā jau pārskatāmā nākotnē varētu notikt kāds banku apvienošanās vai pārņemšanas darījums, otrdien videokonferencē sacīja "Nordea Bank Finland" ("Nordea") Latvijas filiāles vecākais ekonomists Andris Strazds, iepazīstinot ar jaunāko apskatu "Economic Outlook: Uz eiro zonas sliekšņa. Kas tālāk?".

"Eiro ieviešana Latvijā varētu būt par iemeslu kādam apvienošanās vai pārņemšanas darījumam jau pārskatāmā nākotnē Latvijas banku tirgū, ja mēs skatāmies uz tām bankām, kas darbojās rezidentus apkalpojošā sfērā. Es nebūtu pārsteigts kaut ko tādu ieraugot tuvāko 12 vai 18 mēnešu laikā," norādīja Strazds.

Viņš atzīmēja, ka apvienošanos banku sektorā varētu veicināt ieņēmumu sarukums no valūtas konvertācijām. "Banku sektorā būtisks ieņēmumu apmērs un - vēl jo vairāk - peļņas apmērs veidojas no valūtu konvertācijas, tostarp no eiro un lata pāra, kas ir būtiskākais valūtu maiņu pāris," teica Strazds.

Strazds norādīja, ka bankām nav iespēju, kā pārnest negūtos ieņēmumus no valūtas maiņām uz ieņēmumiem par citiem pakalpojumiem. "Pašlaik Latvijā ir ļoti liela konkurence starp bankām, tāpēc nav veida, kā bankas varētu pārnest negūtos ieņēmumus uz citiem pakalpojumiem," atzīmēja ekonomists.

Tāpat viņš sacīja, ka eiro ieviešana Latvijā varētu ekonomikai dot īstermiņa ieguvumu, jo valūtas maiņa nerisinās tās problēmas, kuru dēļ Latvija globālās konkurētspējas indeksā ir zemu novērtēta. "Globālās konkurētspējas indeksa dati parāda jomas, kur mēs vēl joprojām atpaliekam no citām valstīm, un eiro ieviešana šos rādītājus neuzlabos. Manuprāt, Latvijā pastāv ļoti būtisks risks saistībā ar straujo izaugsmi un eiro ieviešanu - tas ir tas, ka eiro ieviešana tiek uzskatīta par sudraba lodi, kas atrisinās visas problēmas. Tas nemaz tā nav. Eiro dos stimulu biznesam, dos stimulu ekonomikai, bet kad tas būs pagājis, šīs problēmas, ja netiks risinātas, parādīsies ar jaunu sparu," teica Strazds.

„Taču vienlaikus eiro ieviešana nevar atrisināt daudzus Latvijas ekonomikas ilgtermiņa attīstībai būtiskus jautājumus – profesionālās izglītības neatbilstību darba tirgus prasībām, zemo tiesu sistēmas efektivitāti, slikto ceļu stāvokli vai alternatīvu trūkumu banku finansējumam kapitāla tirgū. Taču tieši no šo problēmu risināšanas būs atkarīga Latvijas ekonomikas izaugsme tālākā nākotnē. Tāpēc būtiskākais ar eiro ieviešanu saistītais risks Latvijai ir tieši reformu procesa apstāšanās,” sacīja Strazds.

Eiropas Komisija un Eiropas Centrālā banka 5.jūnijā publiskoja konverģences ziņojumus par Latvijas gatavību ieviest eiro, kas ir pozitīvi - tajos atzīts, ka Latvija ir gatava kļūt par 18. eiro zonas dalībvalsti. Galīgais lēmums par Latvijas uzaicināšanu iestāties eiro zonā ir gaidāms 9.jūlijā.

Latvija plāno ieviest no 2014.gada 1.janvāra.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti