Pēcpusdiena

Valsts kanceleja aicina uz bezmaksas apmācībām, lai zinātu, kā ietekmēt valstī notiekošo

Pēcpusdiena

Aizvadīta konference par Latvijas ilgtspēju un valsts padomi

SPRK atbalsta "Gaso" tarifu pieaugumu. Analītiķi norāda par negatīvu ietekmi ekonomikā

No nākamā gada dabasgāzes sadales pakalpojuma tarifi pieaugs visām lietotāju grupām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

AS "Gaso" no 2023. gada 1. janvāra palielinās dabasgāzes sadales sistēmas pakalpojuma tarifus visām lietotāju grupām. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) 15. decembrī atzinusi, ka jaunie tarifi atbilst metodikai un var stāties spēkā komersanta piedāvātājā laikā, to Latvijas Radio pastāstīja SPRK izpilddirektors Jānis Miķelsons.

Jaunie tarifi spēkā stāsies 1. janvārī un paredz izmaiņas visās lietotāju grupās mainīgajai un fiksētajai daļai, kā arī sezonālajam sadales tarifam. Tarifi būs spēkā tarifu periodam līdz 2023. gada 31. decembrim. 

Sadales pakalpojuma tarifu izmaiņas saistītas ar ievērojamu dabasgāzes cenas pieaugumu, kā arī būtisku lietotājiem nodotās dabasgāzes daudzuma kritumu. SPRK apstiprinātie AS "Gaso" tarifi ir spēkā kopš 2021. gada 1. jūlija.

Tarifu fiksētā daļa (maksa par pieslēgumu) visām lietotāju grupām pieaugs vienādi – par 22%, savukārt tarifu mainīgās daļas (atkarīga no dabasgāzes patēriņa) palielinājums katrai patēriņa grupai (kopā ir astoņas) ir atšķirīgs, jo to ietekmē katras tarifu grupas trīs gadu vidējā dabasgāzes patēriņa apjoma izmaiņas. Izmaiņas skars arī sezonālā tarifa patērētājus, kas 85% no dabasgāzes apjoma patērē no 1. maija līdz 30. novembrim.

Savukārt AS "Gaso" tarifu izmaiņu ietekme uz AS "Latvijas gāze" saistīto lietotāju jeb mājsaimniecību gala rēķinu būs salīdzinoši neliela.

Miķelsons skaidroja, ka "Gaso" tarifu maksājums ir salīdzinoši maza daļa no kopējā rēķina.

Ņemot vērā AS "Latvijas gāze" 9. decembrī publiskotos saistīto lietotāju tarifus 2023. gada 1. pusgadam, kuros ietverti arī jaunie AS "Gaso" tarifi, lietotājiem, kuri dabasgāzi izmanto ēdiena gatavošanai (ar patēriņu 4 kubikmetri mēnesī), ikmēneša maksājums palielināsies par 1,53 eiro jeb 14%, savukārt lietotājiem, kuri dabasgāzi izmanto apkurei (ar patēriņu 200 kubikmetri mēnesī), – 4,50 eiro jeb 2%. 

Lai precīzi uzzinātu, kāda būs konkrētās mājsaimniecības mēneša maksa par patērēto dabasgāzi, stājoties spēkā jaunajiem tarifiem, SPRK aicina izmantot AS "Latvijas gāze" tīmekļvietnē pieejamo tarifu kalkulatoru.

Izmaiņas AS "Gaso" sadales sistēmas pakalpojuma tarifos ietekmēs arī pārējos dabasgāzes sistēmas lietotājus, tai skaitā siltumapgādes komersantus, kuri jaunās izmaksas ietvers līdz ar nākamo tarifu pārskatīšanu. 

Dabasgāzes sadales operators AS "Gaso" diferencēto dabasgāzes sistēmas pakalpojuma tarifu aprēķinu un pamatojumu jaunajiem tarifiem SPRK iesniedza 24. novembrī, kā arī 25. novembrī publicēja oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". 

Izvērtējot AS "Gaso" tarifu aprēķinu nākamajam tarifu periodam – 2023. gada 1. janvāris līdz 2023. gada 31. decembris –, SPRK secina, ka tie ir aprēķināti atbilstoši metodikai, ņemot vērā regulatīvā rēķina atlikumu par pirmo tarifu periodu – 2021. gada 1. jūlijs līdz 2022. gada 31.decembris –, uz nākamo tarifu periodu attiecināmo ieņēmu korekcijas daļu un veikto lietotājiem nodotā dabasgāzes daudzuma korekciju.

Dabasgāzes cena biržā ir viena no piecām komponentēm, kas veido kopējo lietotāja maksājumu par dabasgāzi, ko nevar ietekmēt SPRK, turklāt arī ievērojami lielākā daļa – šobrīd vairāk nekā 90%. Lietotāja maksājums par dabasgāzi atkarīgs arī no izvēlētā tirgotāja piedāvājuma, savukārt pārējos maksājumā ietvertos pakalpojumus un nodokļus regulē nacionālā līmenī. SPRK nosaka dabasgāzes pārvades, uzglabāšanas, sadales pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodiku un apstiprina šos tarifus, kā arī dabasgāzes tarifa aprēķināšanas metodiku saistītajiem lietotājiem, savukārt akcīzes un pievienotās vērtības nodokli nosaka valstī pastāvošā likumdošana. 

Ar dabasgāzes sadales sistēmas pakalpojumu tiek nodrošināta noteikta dabasgāzes daudzuma transportēšana no dabasgāzes pārvades sistēmas līdz dabasgāzes apgādes sistēmas piederības robežai, tajā skaitā sadales sistēmas jaudas uzturēšana un attīstīšana.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti