Pusdiena

Pusdiena 04.09.2018

Pusdiena

Sporta nozarei steidzami no valsts budžeta vajag divus miljonus eiro

Nīderlandes lielāko banku «ING» soda par naudas atmazgāšanu

Nīderlandes lielāko banku «ING» soda par naudas atmazgāšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Lielākā Nīderlandes komercbanka – "ING" – ir saņēmusi bargu sodu par naudas atmazgāšanu. Bankas vadība ir atzinusi savu vainu un ir vienojusies ar Nīderlandes prokuratūru par 775 miljonu eiro lielā soda samaksu. Nepietiekamās klientu kontroles dēļ caur "ING" banku savulaik tika pārskaitīti arī vērienīgie kukuļi bijušā Uzbekistānas prezidenta meitai Guļnarai Karimovai.

Nīderlandes "ING" bankas vadība ir atzinusi, ka nepietiekamās kontroles dēļ caur tās kontiem laikā no 2010.līdz 2016.gadam atmazgātas vērienīgas naudas summas. Nīderlandes prokuratūra uzskata, ka bankas darbinieki gadiem un sistemātiski ir atteikušies ievērot likumus, kas regulē cīņu ar naudas atmazgāšanu. Tādēļ banka ir sodīta ar 775 miljonu eiro sodu. No tiem 100 miljoni ir peļņa, kas gūta no nelegāliem darījumiem, un pārējie 675 miljoni eiro ir sods.

Nīderlandes prokuratūra uzskata, ka "ING" bankas klienti ilgstoši ir varējuši izmantot šīs bankas kontus dažādiem nelikumīgiem darījumiem, gandrīz droši zinot, ka tos neviens nepārbaudīs.

Līdz ar to banka nav pildījusi tai likumā noteiktās kontroles funkcijas. Komercbankām ir pienākums analizēt savu klientu rīcību un prasīt papildu informāciju par aizdomīgiem darījumiem, lai novērstu nelegāli iegūtās naudas plūsmu.

Viens no skaļākajiem korupcijas gadījumiem skar Amsterdamas mobilo sakaru operatoru "VimpelCom". Šī kompānija caur "ING" bankas kontiem ir samaksājusi 114 miljonu dolāru lielu kukuli toreizējā Uzbekistānas prezidenta Islama Karimova meitai Guļnarai un ar viņu saistītiem cilvēkiem.

Kukulis bija domāts, lai šis mobilo sakaru operators varētu uzsākt darbību Uzbekistānas tirgū. Par šo noziegumu "VimpelCom" jau 2016.gadā ir sodīts ar 835 miljonu dolāru sodu, ko uzlika Nīderlandes un ASV varasiestādes. Savukārt Guļnara Karimova jau vairākus gadus atrodas apcietinājumā Uzbekistānā.

Cits gadījums skar kādu sieviešu apakšveļas tirdzniecības uzņēmumu. Šī kompānija esot atmazgājusi aptuveni 150 miljonus eiro caur "ING" bankas kontiem Nīderlandē.

Prokuratūra savā paziņojumā norāda, ka bankai esot bijis jāpamana aizdomīgas naudas plūsmas un jāsaprot, ka tām nav nekā kopīga ar apakšveļas tirdzniecību.

"ING" bankas vadība savā paziņojumā norāda, ka tā patiesi nožēlo, ka banka nav spējusi pildīt tai uzliktos pienākumus. Tādēļ "ING" vadība pilnībā atzīst savu vainu notikušajā. Banka arī piebilst, ka tā jau šobrīd ir pārtraukusi sadarbību ar tūkstošiem klientu. Tomēr ar to vien esot bijis par maz. "ING" valde arī norādīja, ka tā šogad neizmaksās sev ikgadējos bonusus un prēmijas. Notiek arī pārbaude par vairāku esošo un bijušo darbinieku rīcību.

"ING" banka tika dibināta 1927.gadā. Šobrīd tā sniedz pakalpojumus ne tikai Nīderlandē, bet arī Beļģijā un vairākās citās Eiropas valstīs, kā arī Ziemeļamerikā un Latīņamerikā, Āzijā un Austrālijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti