Neapliekamo minumu mudina saistīt ar ģimenes ienākumiem, ne atalgojumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Domājot par neapliekamā minimuma diferencēšanu, būtiski būtu skatīties ne uz iedzīvotāju atalgojumu, bet gan ģimenes ienākumiem kopumā. Tā diskusijā Latvijas Radio raidījumā „Krustpunktā” norādīja gan arodbiedrību, gan darba devēju pārstāvji.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības pārstāvis Egils Baldzēns norāda, ka diferencētais neapliekamais minums nebūtu jāsaista tikai ar to, cik liela ir alga, bet pareizāk būtu raudzīties kopumā uz ģimenes ienākumiem.

Tam piekrīt arī Latvijas Darba devēju konfederācijas pārstāvis Pēteris Leiškalns, vērtējot ideju par diferencēto neapliekamo minimumu kā absurdu. Tieši diferencēšana varot veicināt ienākumu nevienlīdzību, jo ienākumi gala rezultātā var sarukt tiem, kas uztur lielu ģimeni. Arī viņš uzsver, ka jāskatās uz ienākumiem no sociālā skatu punkta, proti, uz ienākumiem uz vienu mājsaimniecības locekli.

Baldzēns arī norāda, ka Latvijā ir pārāk liels nodokļu slogs mazo algu saņēmējiem. Leiškalns gan pauž, ka nodokļu slogs esot par smagu arī lielāku algu saņēmējiem.

Viņa ieskatā, neapliekamais minimums pēc būtības indivīdam neko nerisinās, un no tā būtu kopumā jāatsakās, bet šie līdzekļi vairāk jāiegulda veselības aprūpē. Pret to gan iebilst Baldzēns, sakot, ka tas vēl vairāk stimulētu cilvēkus aizbraukt uz citām valstīm.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Iepriekš premjere Laimdota Straujuma („Vienotība”) norādīja, ka nākamgad ir diezgan liela iespēja, ka algām virs 1500 eiro tiks atcelts neapliekamais minimums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti