Panorāma

Cūkgaļas ražotājus gaida grūtības

Panorāma

Eirovīzijas nacionālā atlase sākas!

"Maxima" sola darbiniekiem palielināt algas no februāra

«Maxima» sola darbiniekiem palielināt algas pavasarī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Zolitūdes traģēdija atvēra sabiedrības acis ne tikai uz nepilnībām būvniecības nozarē, bet arī lika daudz skaļāk runāt par brīžiem necilvēcīgajiem darba apstākļiem "Maxima" lielveikalu ķēdē. Pircēju sašutums un veikalu tīkla boikots licis veikt uzlabojumus. To "Maxima" apņēmusies un jau no marta sola darbinieku algu pieaugumu. Tikmēr Valsts darba inspekcija atzīst, ka "Maxima" nav vienīgais veikalu tīkls, kurā ir problēmas.

Algu palielināšana un būtiska darba apstākļu uzlabošana - to pēc traģiskās veikala "Maxima" sagrūšanas Zolitūdē Latvijas Televīzijā solīja veikalu tīkla īpašnieku "Vilnaus Prekyba" akcionārs Igns Stankevičs:

„Kur ir rezultāts? Rezultāts būs. Kad? Drīz. Manuprāt, "Maxima" darbinieki Latvijā izmaiņas izjutīs jau šajos Ziemassvētkos un no jaunā gada sākuma būs darba algu pieaugums, kā arī darba apstākļu vienkāršojums, tiks samazināta darba slodze. Mēs pašlaik to runājam ar "Maximas" vadību. Vienīgais ko es vēlētos uzsvērt, ka šīs izmaiņas būs ilgtermiņā.”

Lai arī gads ir sācies, darbinieku algas aizvien nav palielinātas. "Maxima" pārstāvji atzīst, ka darbs šajā virzienā notiek, taču tas nav paveicams acumirklī.

„Darbinieku jautājums iekšienē dalās trijās daļās. Pirmā daļa ir atalgojuma jautājums, otrā daļa ir darba apstākļi, bet trešā daļa ir iekšējās kultūras jautājums un darba iekšējā vide. Katrā no šiem procesiem ir atsevišķi apakšpunkti, pie kuriem norisinās darbs.  Šobrīd norisinās darbs visos virzienos. Kas attiecas uz atalgojuma palielināšanu par 7% veikala darbiniekiem, bet otra daļa ir atalgojuma sistēmas vienkāršošana, lai to padarītu saprotamāku pašiem darbiniekiem,” skaidro "Maxima Latvija" komunikāciju vadītājs Jānis Beseris.

Lielākas algas savos kontos "Maxima" darbinieki ieraudzīs tikai no marta. Pašlaik lielveikala kasiere  vidēji mēnesī saņem aptuveni 314 eiro pēc nodokļu nomaksas. Viņas gadījumā alga varētu pieaugt par 22 eiro. Izmaiņas paredzētas arī algu aprēķina sistēmā.

Ja tagad "Maxima" darbiniekiem noteikta valsts minimālā stundas tarifa likme 1,93 eiro apmērā un papildus tiek izmaksāta prēmija, tad no marta visiem strādājošajiem būs noteikta vienota stundas tarifa likme, neizdalot atsevišķu premiālo daļu. Plānotas arī citas izmaiņas.

„Kas attiecas uz darba slodzēm un  darba apstākļu uzlabošanu, tad tas ir komplekss jautājums, sākot no darba formām un krēsliem, ko mēs esam pasūtījuši un plānojam ieviest līdz Lieldienām. Tad ir citi jautājumi, kas saistās ar loģistiku un cenu zīmju nomaiņu, kas darbiniekiem būtiski atvieglos ikdienu,” saka Beseris.

Pēc Besera teiktā, nesen notikušas arī uzņēmuma vadības un veikalu darbinieku sapulces, kuru laikā izskanējusi kritika par darba apstākļiem. Kāda ir esošā situācija un ko darbinieki domā par vadības piedāvātajām izmaiņām, Latvijas Televīzijai noskaidrot neizdevās. Vairāki uzrunātie darbinieki, baidoties no priekšniecības, no intervijām atteicās.

„Es nevaru apstiprināt, ka šobrīd uz inspekciju ir straume ar "Maxima" darbinieku sūdzībām, bet es arī negribu no tā izdarīt tālejošus secinājumus, ka „Maximas” vadības ierosinātie uzlabojumi ir tik tālu aizgājuši, ka tagad viss ir kārtībā un tāpēc darbinieki neraksta. Es to tā negribētu savilkt kopā. Iespējams, ka darbinieki baidās par savām problēmām runāt,” pieļauj Valsts darba inspekcijas direktors Renārs Lūsis.

„Maxima” gan nav vienīgā veikalu ķēde, kurā ir problēmas. Tās ir līdzīgas teju visos mazumtirdzniecības tīklos. Lai identificētu problēmas un darba pārkāpumus, Valsts darba inspekcija tuvākajā laikā plāno sākt tematiskās pārbaudes, kas ilgs visa gada garumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti