Mainās ar kurjerpastu saņemto preču atmuitošanas kārtība

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

No 1. oktobra mainījusies ar kurjerpastu saņemto preču atmuitošanas kārtība. Tas nozīmē, ka vairs nevarēs atmuitot saņemtās preces attālināti, iesniedzot elektroniskajā deklarēšanas sistēmā (EDS) skenētos dokumentus muitas iestādē.

Turpmāk personai būs pašai jādeklarē savi sūtījumi elektroniskajā muitas datu apstrādes sistēmā.

Muitas pārvaldes e-muitas daļas vecākā muitas eksperte Viktorija Kuzmina
00:00 / 01:04
Lejuplādēt

Jaunā kārtība attiecas uz tiem sūtījumiem, kas saņemti no valstīm, kas ir ārpus Eiropas Savienības, piemēram, Ķīnas un ASV. Tās Latvijas iedzīvotāju vidū ir populārākās valstis, no kurām pasūta preces no dažādiem interneta veikaliem.

Turpmāk vienkāršotā deklarācija būs jākārto fiziskām personām, ja saņemto sūtījuma vērtība nepārsniedz 1000 eiro un sūtījuma svars nepārsniedz 1000 kg. Parasti ir jādeklarē preces un jāmaksā par tām pievienotās vērtības nodoklis, kura vērtība ir lielāka par 22 eiro. Ja tas ir dāvinājums no privātpersonas, tad jādeklarē prece, kuras vērtība ir no 45 eiro.

„Agrāk jūs iesniedzāt dokumentus, un importa muitas kontroles personas pildīja muitas deklarāciju jūsu vietā, bet tas neatbilst Eiropas Savienības likumdošanai. Klientam pašam jāpilda [deklarācija par] savu sūtījumu. Agrāk tas aizņēma kādas divas stundas, kamēr izskata dokumentus, noformē kvīti, atsūta visu atpakaļ klientam uz e-pastu. Tagad visa komunikācija notiek sistēmā, tas ir ātri. Visa informācija nāk uz e-pastu, ja sūtījumam mainās statuss, kā arī informācija par to, kā deklarāciju var atmaksāt.

Jāaizpilda tikai 12 lauki un jāpievieno dokumenti, kas ir par konkrēto sūtījumu un deklarācija.

Deklarācijas apstrāde notiek automātiski, vienas minūtes laikā. Ja viss kārtībā, tad var atmaksāt deklarāciju un saņemt savu sūtījumu, sazinoties ar kurjerpasta pakalpojuma sniedzēju,” pastāstīja Valsts ieņēmuma dienesta Muitas pārvaldes e-muitas daļas vecākā muitas eksperte Viktorija Kuzmina.

Viņa arī atzina, ka strauji mainās cilvēku paradumi un iepirkšanās internetā aug katru gadu arvien straujāk: “Katru gadu [sūtījumu skaits] palielinās vismaz par diviem miljoniem. Arī Latvijā. Ļoti izplatīts ir “i-Herbs” – Amerikas uztura bagātinātāju veikals. Ļoti daudz preču pasūta no Ķīnas, piemēram, “AlliExpress” un līdzīgiem veikaliem.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti