Krustpunktā

Nozares pārstāvji ideju par TV5 zīmola atpirkšanu vērtē kā labu un apsveramu

Krustpunktā

Valdība apstiprināta, ko sagaidīt no tās? Vērtē Juris Rozenvalds un Aigars Freimanis

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs cer uz PVN likmes samazināšanu pārtikai

Lūgs Briseli nevērsties pret ES naudas saņēmējām – saimniecībām, kas krīzē pārorientējās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Zemkopības ministrija (ZM) lūgs Eiropas Komisijai (EK) skaidrojumu, kā rīkoties ar saimniecībām, kas konkrētās jomas attīstībai saņēma vai vēl grasās saņemt Eiropas Savienības (ES) fondu atbalstu, taču krīzes dēļ bija spriestas pārorientēt savu darbību.

Kā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" atzina zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (Zaļo un zemnieku savienība), grūtībās nonākusi gan Latvijas cūkkopības, gan piena ražošanas nozare. Daļa saimniecību vēl domā par tālāko, bet daļa jau ir pārorientējušās uz citu lopkopības jomu, piemēram, gaļas lopu audzēšanu.

Starp šīm saimniecībām ir tādas, kas iepriekš ir saņēmušas ES fondu atbalstu, piemēram, piena lopkopības attīstībai, bet krīzē bija spiesta pievērsties citai lopkopības jomai.

"Eiropas Komisijai jautāsim, kā skatīties uz projektiem, kas pildīti un rakstīti attiecībā uz piena lopkopību. Šī brīža nosacījumi to neatļauj, jo nav sasniegti projektā sasniegtie mērķi," stāstīja zemkopības ministrs Dūklavs.

Pēc viņa sacītā, ir cerības, ka EK varētu pieļaut "izņēmumu". "Ja ir saprotams mērķis, ēkas ir uzbūvētas, ka tur viss nedzīvos zvirbuļi, bet nobarojamie lopi," noteica ministrs.
 
Tikmēr Lauku atbalsta dienesta (LAD) direktore Anna Vītola-Helviga norādīja, ka par problēmām piena lopkopībā daudz runā, bet dienests par darbības pārorientēšanu ir saņēmis tikai viens iesniegumu no ne pārāk lielas fermas. Dienesta vadītāja aicināja saimniecības-ES fondu atbalsta saņēmējas aktīvāk ziņot par šādām darbībām.
 
LAD vadītāja vienlaikus atzina, ka lauksaimnieku aktivitāte ES fondu projektu iesniegšanā pašlaik ir ļoti liela – ir saņemti 1900 projektu pieteikumi, kas ir vairāk nekā divos trijos gados kopā.  Visvairāk projektu pieteikumu saņemti graudkopības nozarē, kam seko piena lopkopība un tikai tad – gaļas lopu audzēšana.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti