Dienas ziņas

Daugavpilī turpina pētīt šautuves sienas sabrukšanas iemeslus

Dienas ziņas

Civilās aizsardzības komisijas ārkārtas sēde Saldū

Lopkopjus satrauc lopbarības sagāde ziemai

Lopkopjus satrauc lopbarības sagāde ziemai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Jau vismaz mēnesi barojam aitas ar ziemai pļauto sienu un ceram, ka lopiem barības pietiks līdz pavasarim – stāsta saimniecībā Vidrižu pusē. Līdzīga situācija šovasar daudziem lopkopjiem – sausuma dēļ ir grūtības sagādāt nepieciešamo siena daudzumu. Arī ganībās zāle izkaltusi un lopiem nav, ko ēst. Lauku konsultāciju centrā šo jau sauc par ārkārtas situāciju.

Siena vākšanas sezona šogad sākās neparasti agri – "Paparžkalnu" saimniecībā jau maija beigās, kas ir gandrīz mēnesi agrāk, nekā ierasts. Tomēr, sausumam ieilgstot, siena ruļļi pa vienam vien jāizbaro jau tagad. Līdz ar to grūti prognozēt, vai barības pietiks, jo savāktā siena daudzums jau tā ir krietni mazāks.

"Sienu savākt bija ļoti grūti. Tajos laukos, kas mums ir, mums katru gadu ir iznācis un nav bijusi vajadzība meklēt papildu klāt. Bet sakarā ar to, ka nav masa virsū, tad, protams, ruļļu skaits ir mazāks, līdz ar to paša siena daudzums ir mazāks. Krīzes situācijā jālikvidē dzīvnieki," lēsa ZS "Paparžkalni" saimniece Ilona Lece.

Saimniece cer, ka līdz tam gan nenonāks.

Šovasar aitas pārsvarā dzīvo kūtī, ganībās iziet vien vēlās vakara stundās un naktī, kad vēsāks. Lopi sadalīti vairākos ganāmpulkos. Jēri aizvesti uz citiem aplokiem, lai iespēja tikt pie zāles būtu lielāka, tomēr sausuma dēļ lauki ir izkaltuši.

Tāpat jau tagad diezgan droši varot teikt, ka ziemā pietrūks skābsiena. "Skābsiens ir tā sulīgā barība, kas ziemā ir. Dodot skābsienu, samazinās tas siena daudzums, viņas neapēd tik daudz, viņas ir paēdušas," skaidroja Lece.

Par to, vai savāktā siena pietiks līdz pavasarim, lai paēdinātu saimniecības iemītniekus - trušus, gaļas liellopus un zirgus, nobažījusies arī Katvaru pagasta "Priedīšu" saimniece.

"Mums visi lietus mākoņi iet garām, kopš Jāņim mums nav lijis, Katvaru ezers mums aizbīda visus pērkona negaisus gar malām, mēs esam sausumā gandrīz kopš Jāņiem, un nekas neaug, viss ir izkaltis," teica ZS "Priedītes" saimniece.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrā stāsta, ka šī brīža situācija jau būtu dēvējama par ārkārtēju. Īpaši izteikti tas ir Kurzemē, kur dažviet lietus nav lijis kopš maija. Pārējā Latvijā vietām ir labāk, tomēr grūtības savākt lopbarību ir visiem.

Laika apstākļi arī negatīvi ietekmējuši savāktās barības kvalitāti.

"Daudzas saimniecības arī samazina ganāmpulkus šī barības trūkuma dēļ, un tas, es domāju, arī turpināsies. Šī situācija ir diezgan nopietna. Es runāju ar zemniekiem, viņi arī paši atzina, ka šogad katrs mazākais stūrītis tiek pļauts un tīts ruļļos, vienkārši, lai būtu kaut kāda barība," sacīja centra Lopkopības nodaļas konsultante Kornēlija Averjanova.

Gan zemnieki, gan arī lopkopības speciāliste norāda, ja siens būs jāpērk, tas var izmaksāt diezgan dārgi, dzirdēta cena līdz pat 30 eiro par rulli, kas ir ārkārtīgi daudz. Konsultāciju centrā arī aicina lauksaimniekus un zemju īpašniekus būt izpalīdzīgiem - ja ir kāds pļaujams lauks un siens pašiem nav vajadzīgs, informēt par to citus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti