Linkaits: No valdības lēmuma par «airBaltic» atkāpties būtu problemātiski

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pašlaik Latvijai būtu problemātiski atkāpties no valdības pieņemtā lēmuma par investora piesaisti aviokompānijai “airBaltic”, jo citādāk tas var nest milzīgus zaudējumus. Tā intervijā Latvijas Radio raidījumā “Pēcpusdiena” sacīja transporta nozares eksperts Tālis Linkaits.

“Būtu problemātiski no valdībā pieņemtā lēmuma atkāpties, jo, balstoties uz šo lēmumu, jau ir notikušas tālākās darbības – apstiprināta “Bombardier CS300” lidmašīnu pirkums. Tas ir izskanējis visā pasaulē, nupat Dubajas aviācijas šovā, un apstiprināts, ka “airBaltic” kļūs par pirmo aviokompāniju, kas šos lidaparātus saņems,” saka Linkaits.

Savukārt, atkāpjoties no jau pieņemtā lēmuma, tas būtu “pliķis sejā valstībai” un arī “lāča pakalpojums aviokompānijai”.

Viņš gan atzina, ka lēmums nav “pats labākais, jaukākais vai valstij izdevīgākais”, bet tas ir tāds, kādu šādā situācijā varēja pieņemt. Tie būtu milzīgi zaudējumi, atsakoties no tā. Ja nāktos pārtraukt vai mainīt līgumu par “Bombardier” lidmašīnām, tas nozīmētu milzīgas sankcijas, izmaiņas aviokompānijas biznesa plānā, kas ietekmētu arī pasažierus, proti, būtu jāsamazina lidmašīnu parks un reisu skaits.

Tāpat eksperts atgādināja, ka valsts viena pati nedrīkst vairāk ieguldīt "airBaltic", to paredz Eiropas Savienības konkurences noteikumi. Ieguldījumi jāveic kopā ar privāto investoru un uz tādiem pašiem noteikumiem, kādi ir privātam investoram. Tas bija viens no iemesliem, kāpēc arī "airBaltic" tika meklēts privātais investors.

Jau vēstīts, ka novembra sākumā valdība sēdē aiz slēgtām durvīm pēc vairāk nekā četru stundu diskusijām akceptēja finanšu konsultanta "Prudentia" atrasto investoru Latvijas nacionālajai aviokompānijai "airBaltic".  Nākamajā dienā premjere Laimdota Straujuma (“Vienotība”) nolēmusi pieprasīt satiksmes ministra Anrija Matīsa (“Vienotība”) demisiju.

Apstiprinātais investors ir Vācijas pilsonis Ralfs Dīters Montāgs-Girmess -  viņš aviokompānijā ieguldīs 52 miljonus eiro, bet valsts - 80 miljonus eiro.  Montāgs-Girmess jau ilgus gadus ar biznesu nodarbojas Krievijā, un viens no tiem ir saistīts ar Krievijā ražoto lidmašīnu pārdošanu. Intervijā Krievijas žurnālam „Medveģ” 2010.gadā viņš atzina, ka savulaik bijis Vācijas izlūkdienesta darbinieks, tomēr, redzot, ka aukstais karš esot beidzies, nolēmis pievērsties biznesam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti