Ārpus Rīgas

Avīzes "Ziemeļlatvija" galvenā redaktore par Valkas J.Cimzes ģimnāzijas skolēnu projektu

Ārpus Rīgas

''Kurzemnieka'' galvenā redaktore Daiga Bitiniece par Kuldīgas graustiem

Liepājā mainās sociālais atbalsts; būs lielāki pašvaldību pabalsti

Liepājā mainās sociālais atbalsts; būs lielāki pašvaldību pabalsti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šogad Liepājā būs vairākas izmaiņas sociālās palīdzības sniegšanā. Liepājā stājušies spēkā saistošie noteikumi, kas paredz palīdzību krīzes situācijās. Izstrādāta programma ievērojami lielākam atbalstam audžuģimenēm. Liepājā šogad palielināts arī maznodrošinātā ienākumu līmenis, kas galvenokārt saistīts ar pensiju indeksāciju.

2018. gadā spēkā stājušies saistošie noteikumi, kas paredz palīdzību krīzes situācijas.

„Pabalstu apmērus pašvaldība ir noteikusi līdz trīs tūkstošiem eiro. Pabalsts, kas ir pašvaldības iniciatīva, ir pabalsts atsevišķās dzīves situācijās līdz minimālās algas apmēram - 430 eiro, kuru var saņemt ģimene, kas nonākusi krīzē. Var pasliktināties dzīves apstākļi, ir pēkšņa saslimšana un radusies specifiska situācija. Tagad tas ir sakārtots, un mums ir saistošie noteikumi,” stāsta Liepājas Sociālā dienesta vadītāja Iveta Bartkeviča. 

Visbiežāk tas saistīts ar dažādiem nelaimes gadījumiem – piemēram, ugunsgrēkiem, tāda iespēja tika piedāvātā arī plūdu gadījumā, turpina Liepājas Sociālā dienesta komisijas locekle Anita Lauka: „Gadā ir aptuveni 10 gadījumi, pārsvarā ugunsgrēki, bija viens applūšanas gadījums, gadās arī operācijas. Domāju, ka tas atbalsts ir pietiekami liels, lai cilvēki varētu iegādāties nepieciešamās lietas.”

Šī gada sākumā stājušas spēkā arī izmaiņas, kas saistītas ar maznodrošinātā statusu. 

„Ir palielināts ienākuma līmenis cilvēkiem, kuri pretendē uz atbalstu dzīvokļu pabalstam vai veselības aprūpes pabalstam. Lai pensionāri varētu saņemt atbalstu, ir palielināts šis līmenis. Tas saistīts ar pensiju indeksāciju. Deputāti ir lēmuši ienākumu līmeni pacelt vēl par desmit eiro, tas nozīmē, ka atbalstu varēs saņemt tie, kuru ienākumu līmenis ir līdz 360 eiro,” turpina Iveta Bartkeviča.

Lielākās pārmaiņas ir ieviestas audžuģimeņu atbalstam. No 1. janvāra stājas spēkā apstiprinātā atbalsta programma audžuģimenēm, kas paredz palielināt finansējumu par bērnu aprūpi. Par vienu bērnu audžuģimene mēnesī saņems 280 eiro. Nedaudz tiek palielināts arī atbalsts mācību līdzekļu un apģērba iegādei. Veidojot atbalsta programmu, īpaši domāts tieši par Liepājas audžuģimeņu atbalstu, lai pilsētas bērniem būtu iespēja palikt Liepājā, uzsver Liepājas Sociālā dienesta vadītāja Iveta Bartkeviča. 

„Mēs ieviešam piemaksu, ja tas ir Liepājas ģimenē un Liepājas bērns, tad tie ir papildu 100 eiro. Reizi piecos gados būs lielāks atbalsts arī sadzīves priekšmetu iegādei,” norāda Bartkeviča.

Katram bērnam, kurš būs ievietots audžuģimenē, būs pilnīgi jauns pabalsts veselības aprūpei. Tie būs līdz 100 eiro gadā, piemēram, zobārsta vai fizioterapeita apmeklējumam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti