Latvijas IKP pieaugumu EM prognozē 4,5% gadā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Šogad un nākamgad Latvijas ekonomikas izaugsme būs nedaudz mērenāka kā pēdējos divos gados, un iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums varētu sasniegt 4,5% gadā, prognozēts Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotajā pārskatā par makroekonomisko situāciju valstī.

Vienlaikus ministrijā piebilst, ka, neuzlabojoties ekonomiskajai situācijai ārējā vidē, Latvijas IKP pieauguma temps 2014.gadā varētu būt arī lēnāks.

Pārskatā teikts, ka šā gada pirmajā pusē Latvijas tautsaimniecības izaugsme turpinājās un IKP pieaugums joprojām bija viens no straujākajiem Eiropas Savienībā.

"Kā iepriekš tika prognozēts, zemais pieprasījums ārējos tirgos ir ietekmējis Latvijas preču un pakalpojumu eksporta dinamiku – pieauguma tempi ir kļuvuši lēnāki. Eksporta iespēju sašaurināšanās ir ietekmējusi atsevišķas apstrādes rūpniecības nozares. Vienlaikus lielāks devums izaugsmē bija iekšzemes pieprasījumam. Stabili pieauguma tempi vērojami tādās lielās tautsaimniecības nozarēs kā būvniecība, tirdzniecība un komercpakalpojumi," norāda EM.

Ministrijā paredz, ka šogad un 2014.gadā Latvijas tautsaimniecības izaugsme joprojām būs cieši atkarīga no eksporta iespējām, tāpēc lielākais Latvijas izaugsmes risks saistīts ar globālās ekonomikas attīstību.

"Starptautiskais Valūtas fonds un Eiropas Komisija prognozē, ka 2013.gadā pasaules valstu ekonomikas izaugsme būs lēnāka nekā prognozēts iepriekš un varētu būt tikai nedaudz straujāka kā 2012.gadā. Eiropā 2013.gadā izaugsme būs ļoti vāja un atveseļošanās – pakāpeniska. Saglabājoties vājam pieprasījumam ārējos tirgos, Latvijas preču un pakalpojumu eksporta pieaugums būs mērenāks nekā iepriekšējos gados. Saglabājoties zemam pieprasījumam pēc Latvijas precēm, aizvien lielāka nozīme ir spējai palielināt konkurētspēju un atrast jaunas tirgus nišas," teikts ziņojumā.

EM arī prognozē, ka aizvien lielāks ieguldījums izaugsmē būs iekšzemes pieprasījumam. "Uzlabojoties situācijai darba tirgū, turpinās augt privātais patēriņš. Tajā pašā laikā straujāku privātā patēriņa kāpumu ierobežos lielās mājsaimniecību parādsaistības. Privātā sektora investīcijas noteiks uzņēmēju nogaidošais noskaņojums attiecībā uz nākotnes perspektīvām, kā arī komercbanku piesardzīgā kreditēšanas politika," norāda ministrijā.

Gan šogad, gan nākamgad EM sagaida izaugsmi visās tautsaimniecības pamatnozarēs, tomēr atsevišķās nozarēs pieauguma tempi būs nedaudz lēnāki kā pērn. "Vājais pieprasījums ārējos tirgos ietekmēs apstrādes rūpniecības, kā arī transporta un uzglabāšanas nozaru izaugsmi. Tajā pašā laikā šajās nozarēs zemo pieprasījumu ārējos tirgos daļēji kompensēs ekonomisko aktivitāšu pieaugums iekšējā tirgū," skaidro EM.

Ministrijā arī norāda, ka, augot privātajam patēriņam, turpinās palielināties uz iekšējo tirgu orientēto pakalpojumu sektoru devums ekonomikas izaugsmē. Pēc vairāku gadu stagnācijas, mērens pieaugums sagaidāms arī sabiedrisko pakalpojumu jomā.

Jau vēstīts, ka Latvijas IKP 2012.gadā pieauga par 5,6% salīdzinājumā ar 2011.gadu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti