Eiro fokusā

Daudzdzīvokļu namu renovācijai no Eiropas Atveseļošanās fonda atvēlēti 57 miljoni eiro

Eiro fokusā

Labus rezultātus uzrāda pensiju otrā līmeņa plāni

Jaunus daudzdzīvokļu namus būvēs reģionos

Latvijā plāno atbalstu zemas īres dzīvokļu namu būvniecībai reģionos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ekonomikas ministrija (EM) veido fondu zemas īres dzīvokļu celtniecībai reģionos, jo izņemot Rīgu un Pierīgu, reti kur tiek būvēti jauni daudzdzīvokļu nami. Savukārt pieprasījums pēc dzīvojamās platības pieaug, tostarp arī Latgalē, kur dzīvokļu cenas augušas par 15%, palielinājusies arī dzīvokļu īres maksa.

Rēzeknē, vienā no lielākajām pilsētām Latgalē, aizvien sarežģītāk kļūst gan nopirkt, gan iznomāt dzīvokli. To atzina 31 gadu vecā Daiga, kura pēc 12 galvaspilsētā nodzīvotajiem gadiem ir atgriezusies Latgalē. Viņai divu mēnešu laikā vēl nav izdevies atrast dzīvokli Rēzeknē.

"'Uz Rēzekni pārvācos dzīvot, jo man parādījās jaunas darba iespējas. (..) Vislielākā problēma, ar ko es saskāros pārvākšanās brīdī, tā bija dzīvokļu izīrēšanas iespējas. Šobrīd es mitinos savas draudzenes dzīvoklī uz nenoteiktu laiku, bet paralēli meklēju šeit, pilsētā, dzīvokli izīrēšanai uz ilgu laiku," sacīja Daiga.

Viņa atzina, ka Rēzeknē izīrējamo dzīvokļu piedāvājums ir ļoti niecīgs un arī daudzmaz labu dzīvokli atrast ir ļoti grūti.

"Labu dzīvokļu piedāvājums ir vismazākais. Tie parādās ļoti, reti – varbūt vienu vai divas reizes nedēļā, un to izķeršana ir burtiski dažu minūšu laiks. Izīrēšanas cenas mani nepārsteidz. Tās ir mazliet zemākas nekā Rīgā, kas ir aptuveni 200 līdz 250 eiro mēnesī. Ir arī otrā galējība – dzīvokļi tiek izīrēti diezgan dramatiskā stāvoklī par varbūt zemākām cenām, sākot no 120 eiro," stāstīja Daiga.

Rēzeknē pērn ekspluatācijā nodota vienīgā jaunuzceltā māja Brāļu Skrindu ielā. Taču, kā uzsvēra Rēzeknes pilsētas domes Pilsētvides un attīstības pārvaldes vadītājs Georgijs Orlovs, gaidot atbalstu no Eiropas Savienības (ES), pilsētā jau ir atvēlēta vieta jauno dzīvojamo māju būvniecībai.

"Pašlaik notiek normatīvo aktu gatavošana, kas būs saistīta ar jauno īres namu būvniecību, un mēs jau no savas puses esam izstrādājuši tehnisko dokumentāciju vienas daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas būvniecībai, kas ir Atbrīvošanas alejā 176. Tas būs īres nams ar 56 dzīvokļiem, kas būs paredzēts jauno ražotņu speciālistiem.

Pašlaik strādājam arī pie vesela rajona attīstības Maskavas ielā 25. Plānojam izstrādāt un uzprojektēt daudzdzīvokļu mājas, izmantojot piešķirtos līdzekļus, ko, iespējams, dos Ekonomikas ministrija," sacīja pašvaldības pārstāvis.

Kopš deviņdesmitajiem gadiem Latvijā ir uzbūvētas vien 4% jaunu daudzdzīvokļu māju, turklāt tikai Rīgā un Pierīgā, reģionos praktiski jaunu mājokļu nav. Kā skaidroja uzņēmuma "Interbaltija" nekustamā īpašuma vērtētāja Latgalē Svetlana Beļavska, pēdējā gadā pieprasījums pēc mājokļiem visā Latgales reģionā ir pieaudzis.

"Cena par vienu kvadrātmetru standarta dzīvoklī ir pieaugusi par 10–15%, salīdzinot ar cenām pirms gada. Arī bankas atsākušas aktīvi finansēt un palīdzēt jaunām ģimenēm, piesaistot "Altum" finansējumu.  Pilsētā dzīvokļu pārdošanai  ir ļoti maz un arī izīrēšanai samērā smagi atrast dzīvokļus," klāstīja Beļavska.

Lai veicinātu mājokļu pieejamību iedzīvotājiem, kas nepietiekamu ienākumu dēļ nevar atļauties mūsdienu būvniecības standartiem un energoefektivitātes prasībām atbilstošu mājokli, EM plāno izveidot finansēšanas fondu zemas īres mājokļu būvniecībai.  EM pārstāve Ilze Beināre skaidroja, ka šajā programmā paredzēto atbalstu īres dzīvokļu būvniecībai varēs saņemt gan publiska kapitālsabiedrība, gan privāta kapitālsabiedrība vai  kooperatīvs.

"Programmas ietvaros paredzēts no būvniecības izmaksām 30% grants un pārējā summa – tā jau ir pašu ieguldījumi, taču par šiem konkrētajiem skaitļiem vēl notiek diskusijas. Tad ir paredzēts arī līdz 30 gadiem aizdevums. Mēs plānojam, ka aizdevumu izsniegs komercbanka kopā ar "Altum".

Kad saliekam kopā gan šo granta elementu, gan arī ilgo aizdevuma termiņu, mēs varam iegūt zemas īres maksu.

Galvenais mērķis visā šajā ir nevis uzbūvēt māju, bet panākt to, lai dzīvokli varētu atļauties mājsaimniecības, kuras šobrīd nevar atļauties mājokli uz tirgus nosacījumiem," teica ministrijas pārstāve.

EM plāno, ka pieteikšanās zemas īres mājokļu būvniecībai varētu sākties jau šogad. Kopumā šim mērķim paredzētais finansējums ir gandrīz 43 miljoni eiro. Ar šo finansējumu iecerēts uzbūvēt vismaz 700 īres dzīvokļus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti