«Latvenergo» sāk saules paneļu parku būvniecību Igaunijā un Lietuvā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Valsts AS "Latvenergo" sācis saules paneļu parku izbūvi –  pirmie projekti ar kopumā vairāk nekā 5000 paneļu tiek īstenoti Klaipēdas rajonā Lietuvā un Marjamā, Igaunijā, informēja uzņēmumā.

Lietuvā, Klaipēdas rajonā, vairāk nekā četru hektāru platībā tiks īstenots saules paneļu parka projekts ar 1,5 MW jaudu. Šajā parkā tiks izvietoti 4410 saules paneļi, un to saražotā enerģija būs pietiekama, lai varētu nodrošināt ar elektroenerģiju aptuveni 600 mājsaimniecību. Savukārt Igaunijā, Marjamā pašvaldībā, tiks uzbūvēta 250 kW saules elektrostacija, kurā būs izvietoti 1000 paneļi. 

"Latvenergo" skaidroja, ka nozīmīgs faktors izvēlei veidot saules parku Lietuvā ir jauns risinājums Baltijas tirgū, kas stājās spēkā 2019. gadā un kas ļauj iegādāties saules paneļu enerģiju arī tiem, kas tos nav izvietojuši savos īpašumos.

"Mēs redzam šo kā soli jaunu elektroenerģijas ražošanas un piegādes modeļu attīstībā, tai skaitā virzoties uz elektroenerģijas kopienu regulējuma pilnveidošanos.

Saskatot šajā attīstībā nākotnes potenciālu, esam pieņēmuši lēmumu par pirmo šāda veida investīciju veikšanu," norādīja uzņēmumā.

Saules paneļu parka izveidē Lietuvā plānots investēt aptuveni vienu miljonu eiro.

Arī Igaunijā, kur projekta izmaksas ir aptuveni 200 000 eiro, saules parkā saražoto elektroenerģiju ir plānots piedāvāt apkaimē esošiem uzņēmumiem un/ vai arī pārdot elektroenerģijas biržā.

Abos projektos jau ir uzsākti būvlaukumu sagatavošanas darbi, un abus parkus ir plānots nodot ekspluatācijā 2021. gada 1. ceturksnī.

Šos projektus īsteno "Latvenergo" koncerna meitasuzņēmumi "Elektrum Lietuva" un "Elektrum Eesti", un tajos saražoto elektroenerģiju ir paredzēts pārdot galapatērētājiem abos šajos tirgos. 

"Latvenergo" līdzīgus projektus nākotnē neizslēdz arī Latvijā.

KONTEKSTS:

Valsts AS "Latvenergo" koncerna peļņa pērn sasniegusi 94,4 miljonus eiro, kas ir par 24% vairāk, salīdzinot ar iepriekšējā gadā nopelnīto. Savukārt koncerna ieņēmumi sasniedza 841,6 miljonus eiro, kas ir par 2,8 miljoniem eiro lielāki nekā 2018. gadā.

Kopējais "Latvenergo" koncerna investīciju apjoms 2019. gadā bija 229,4 miljoni eiro, kas, salīdzinot ar 2018. gadu, ir par 8,8 miljoniem eiro vairāk.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti