Dienas ziņas

E-veikals paver iespēju labdarībai

Dienas ziņas

Pierobežas iedzīvotāji maina iepirkšanās paradumus

Latgalē mežus stāda agrāk un mašinizēti

Latgalē mežus stāda agrāk un mašinizēti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Jaunu tehnoloģiju attīstība, grūtības atrast prasmīgus meža stādītājus, kā arī mitrās vietas mežos ir trīs galvenie iemesli, kāpēc uzņēmums “Latvijas Valsts meži” ievieš mašinizētu mežu stādīšanu. Pērn ar speciālu ekskavatoru meži stādīti Kurzemē, bet tagad darbs notiek Latgalē. Šogad mežu stādīšana reģionā sākusies neierasti agri un kopš marta vidus jau iestādīti koki vairāk nekā 300 hektāru platībā.

Lubānas apkārtnē pirmo reizi uzņēmuma “Latvijas Valsts meži” Ziemeļlatgales reģiona darbinieki mežu stādīšanā izmanto arī speciālu tehniku. No Skandināvijas valstīm pārņemtā tehnoloģija dod iespēju ar ekskavatoru piekļūt mitrām vietām, kā arī samazina roku darbu un citus pienākumus.

"Reizē ar stādīšanas procesu sagatavo augsni pacilas veidā un iestāda stādu, kas samazina administrēšanas reižu skaitu mūsu darbiniekiem," stāsta mežkopības darbu eksperts Juris Katrevičs.

Latgale ir otrs Latvijas reģions, kur uzsākta mežu stādīšana mašinizēti, pagājušajā gadā, ar ekskavatoru veidojot pacilas un aizvietojot trīs cilvēku roku darbu, mežs 130 hektāru platībā iestādīts jau Ziemeļkurzemē. Pagaidām gan grūtības rada speciālistu trūkums, kas varētu strādāt ar jauno tehniku.

"Tā ir jauna novirze Latvijā, un ir ļoti maz speciālistu, kas uzreiz var braukt un strādāt, vienkārši jābūt cilvēkam vismaz pieredzei pa mežu ar ekskavatoru [braukt] vai tad jāpiešauj roka ilgi un dikti," atzīst SIA "CT Parts" īpašnieks Aleksandrs Danilins.

Vēl raizes rada tas, ka lielā salā augsne salst pie stobra vai pārmērīgi slapjās vietās iestrēgst tajā. Tomēr tas, ka vienlaicīgi tiek sagatavota augsne un uzreiz tajā – iestādīts stāds, ir efektīvāk, turklāt stobrā vienlaikus var ievietot vairāk nekā 70 stādus.

"Roku darbs tomēr ir apgrūtinošs, un saulē vai lietū - tas ir diskomforts cilvēkam strādāt," skaidro mežkopības darbu eksperts Juris Katrevičs. Pavisam kopumā šogad ''Latvijas Valsts mežiem'' plānots iestādīt 29 miljonus koku.

Tā kā laika apstākļi šogad ir labvēlīgi, mežu stādīšana Latgalē sākta jau martā, ar ekskavatoru plānots kokus stādīt vēl Ludzas, Balvu un Rēzeknes novados, un turpmāk šādu tehniku iecerēts iegādāties darbam arī Vidzemē un Zemgalē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti