Lagarda: Grieķijas izstāšanās no eirozonas nebūs eiro gals

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Grieķijas izstāšanās no eirozonas ir iespējama, atzinusi Starptautiskā Valūtas fonda vadītāja Kristīna Lagarda. Vienlaikus viņa uzskata, ka tas droši vien nebūs eiro gals. Grieķija savukārt paziņoja, ka jau līdz svētdienai varētu panākt vienošanos ar kreditoriem. Tomēr Eiropas Komisija šādus pieņēmumus noliedza, norādot, ka darba vēl ir daudz.

Piektdien Drēzdenē, Vācijā noslēgsies tā dēvētā "lielā septiņnieka" jeb G7 valstu finanšu ministru un centrālo banku prezidentu sanāksme. Tās laikā Grieķija bijis viens no galvenajiem diskusiju tematiem.

Sanāksmes laikā Starptautiskā Valūtas fonda vadītāja Kristīna Lagarda atzina, ka ir iespējama Grieķijas izstāšanās no eirozonas. Par to viņa paziņoja intervijā vācu laikrakstam „Frankfurter Allgemeine Zeitung”.

Lagarda citēta sakām, ka šāda scenārija gadījumā eirozonai tā nebūtu „pastaiga parkā”, bet tajā pašā laikā tas „droši vien nebūtu eiro gals”.

Vēlāk Vašingtonā bāzētā institūcija izplatīja oficiālu paziņojumu, lai precizētu Lagardas komentārus. Tajos viņa norādīja, ka jautājums ir sarežģīts, kā arī pauda cerību, ka „eiropiešiem [ar šādu iespēju] nebūs jāsakaras, jo viņi, cerams, spēs atrast ceļu, lai vienotos”.

Atēnu iespējām izpildīt saistības drīzumā gaidāms vēl viens pārbaudījums. Sākot no 5.jūnija, nākamās piektdienas, Grieķijai Starptautiskajam Valūtas fondam būs jāatmaksā daļa parāda vairākos maksājumos. Kopumā tie ir 1,6 miljardi eiro. Grieķijas iekšlietu ministrs Nikos Voutsis pirms dažām dienām paziņoja, ka Atēnām „nav naudas”, lai to izdarītu. Grieķu amatpersonas, kas iesaistījušās sarunās ar starptautiskajiem kreditoriem par pēdējās aizdevuma daļas aptuveni septiņu miljardu eiro apmērā piešķiršanu, neko tādu gan nav teikušas.

Starptautiskais Valūtas fonds ceturtdien norādīja, ka šī institūcija vairs nepiešķirs papildu finansējumu Atēnām, ja gaidāmie maksājumi netiks izpildīti.

Grieķijas valdības preses pārstāvis nāca klajā ar paziņojumu, ka Atēnas cer panākt vienošanos ar kreditoriem jau līdz šai svētdienai. Tomēr Eiropas Savienība šādus pieņēmumus noliedza.

Eiropas Komisijas preses pārstāve Annika Breitharda norādīja, ka sarunas vēl nav galā: „Šajās dienās sarunas turpināsies, un sarunās ir nepieciešams vairāk progresa.”

Arī Eiropas Savienības ekonomisko un monetāro lietu komisārs Pjērs Moskovisī norādīja, ka Grieķijai nav pamata teikt, ka tā sarunās ar saviem starptautiskajiem kreditoriem būtu veikusi "trīs ceturtdaļas ceļa" līdz vienošanās panākšanai. Intervijā Francijas sabiedriskajai radiostacijai "France Culture" viņš uzsvēra, ka līdz vienošanās panākšanai "joprojām jāpaveic daudz darba".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti