Dienas ziņas

Nekustamā īpašuma nodokļa atlaides – tikai e-saziņas ceļā

Dienas ziņas

Surdo tulkojums. Dienas ziņas

Kustība prezentē idejas enerģētiskās neatkarības sasniegšanai

Kustība «Par pašpietiekamu elektroenerģiju Latvijā» resursu pietiekamību vēlas realizēt ar papildu HES

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pilnīgu Latvijas elektroenerģijas sistēmas pašpietiekamību ar papildu hidroelektrostacijām (HES) un vēl citām jaudām vēlas realizēt kustība "Par pašpietiekamu elektroenerģiju Latvijā". Tā ceturtdien prezentēja savas idejas plašākai sabiedrībai. 

"Satversme saka – tautai pieder vara! Nu tad izmantojam to. Vai arī tādi mīkstmieši vien esam, mazums kas Satversmē ierakstīts," šādu aicinājumu saviem atbalstītājiem ceturtdien pauda viens no kustības "Par pašpietiekamu elektroenerģiju Latvijā" dalībniekiem, bijušais Mālpils novada domes priekšsēdētājs Aleksandrs Lielmežs. 

Viņš sacīja: "Sistēmai būtu jāveidojas tā, lai būtu pašpietiekami. Lai varētu saražot nepieciešamo elektroenerģiju pietiekošā daudzumā un nevajadzētu pirkt no ārpuses. Vai tas ir sasniedzams mērķis? Es domāju, ka noteikti sasniedzams. Sinerģijā – saule, vējš, koksne, kas ir mūsu Latvijas resurss."

Kustība aicina valsts iedzīvotājus veidot iniciatīvas grupas, lai apspriestu jautājumus par elektroenerģijas ražošanas prioritātēm. Kustība iebilst pret dārgi iepirkto elektrību "Nord Pool" biržā, kā arī jaunajiem piedāvātājiem pārvades un sadales tarifiem. 

Biedrības "Latviešu strēlnieku apvienība" valdes loceklis Māris Niklass pauda: "Atgādinājums tautai, ka mēs esam visu energouzņēmumu īpašnieki. Mums kā labiem saimniekiem ir jāprasa, lai šo [uzņēmumu] īpašnieki, kas tautas vārdā pārvalda, ne tikai domā par sevi, bet par visas tautas koplabumu."

Kā vienu no risinājumiem elektrības pašpietiekamības nodrošināšanai kustība minējusi papildu HES būvniecību.

Niklass sacīja: "Zviedri, pirms sāka būvēt Ķegumu, izpētīja visu Daugavu un konstatēja, ka uz Daugavas var uzbūvēt sešas hidrostacijas. Trīs ir uzbūvētas, trīs vēl nav uzbūvētas. Tā kā, lūdzu! Visiem ir iespēja."

Kustības paustajiem uzskatiem par sistēmas maiņu kategoriski nepiekrita Latvijas Elektroenerģētiķu un energobūves asociācijas izpilddirektors Gunārs Valdmanis.

Valdmanis norādīja: "Šeit izskanējušās idejas tomēr paredz ļoti radikālu, es teiktu, ne tikai enerģētikas nozares, bet arī visas tautsaimniecības un tiesiskā pamata pārskatīšanu. Tāpēc man šobrīd, skatoties uz tiem priekšlikumiem, kādi tie ir, ir grūti iedomāties, kā tos varētu materializēt, nenodarot ļoti lielu kaitējumu gan enerģētikas sistēmas darbībai, gan tautsaimniecībai kopumā."

Valdmanis kustības paustajās idejās saredz analoģiju ar politisko domāšanu, kas bija populāra pagājušā gadsimta beigās. Tā paredzēja enerģētikas nozarei subsidēt pārējo sabiedrības daļu.

Kustības dalībnieki sabiedrības locekļus, kas vēlas iesaistīties iniciatīvā, pieteikties aicina līdz janvāra beigām.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti