Labrīt

Izstādē "Māksla mīl Maskačku" apkopoti stāsti par Maskavas priekšpilsētu

Labrīt

Šobrīd izturēties vieglprātīgi nedrīkst. Situāciju raksturo Krišjānis Kariņš

LTRK vadītājs: Ārkārtas situācijā uzņēmumiem jāpiešķir nodokļu brīvdienas

Koronavīrusa dēļ aicina politiķus un valdību apturēt diskusijas par nodokļu izmaiņām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Uzņēmēji aicina politiķus un valdību apturēt diskusijas par nodokļu izmaiņām un visu enerģiju tērēt "Covid-19" izraisītās krīzes pārvarēšanai, intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) prezidents Aigars Rostovskis.

Viņš stāstīja, ka situācija sāk skart aizvien lielāku daļu Latvijas uzņēmumu. "Sazinājos ar premjeru [Krišjāni Kariņu ("Jaunā Vienotība")]. Esam gatavi visādā veidā atbalstīt valdību. Jāfokusējas tieši uz šo situāciju. Aicinām politiķus un valdību aizvērt diskusiju par nodokļu izmaiņām, lai varam fokusēties uz "Covid-19" krīzi un "nolikt plauktā" visus reformu jautājumus," sacīja Rostovskis.

Viņš uzsvēra, ka ir aktīvi jāstrādā, lai sargātu Latvijas uzņēmumus. "Būs bankroti, jo uzņēmumi pazaudē naudu. Cilvēki var zaudēt darbu. Jāfokusējas uz galveno lietu - jātiek krīzei cauri un tad var atgriezties [pie refromu jautājumiem]. Ir skaidrs, ka agrāk vai vēlāk ekonomika atgriezīsies normālā stāvoklī," pauda Rostovskis.

LTRK vadītājs pauda, ka organizācija piedāvā izvērtēt un uz laiku atcelt valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas, lai nodrošinātu naudas plūsmas.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītāja Ieva Jaunzeme intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" tikmēr pastāstīja, ka spēkā esošie likumi paredz tiesības uzņēmumiem vērsties dienestā un lūgt pagarinājumu nodokļu nomaksai.

"Uzņēmējs var piemērot sev īsāku vai garāku termiņu. Protams, jānorāda iemesli - tie ir darbojošies uzņēmumi, kuriem ir paredzēts uzņemt viesus, rezervācijas. Katrs gadījums tiek izskatīts individuāli. Šobrīd atteikto gadījumu skaits ir neliels. Tie ir tādi gadījumi, kad uzņēmums nav maksājis nodokļus, nav bijusi naudas plūsma," teica Jaunzeme.

Savukārt opozīcijā esošās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāve Dana Reizniece-Ozola akcentēja, ka valdībai būtu nepieciešams arī organizēt slimības lapu apmaksu no valsts budžeta. "Jāvienojas ar Eiropas Komisiju, lai ļauj mums izmantot lielāku budžeta deficītu. Atbalsta klāstam būtu jābūt plašākam - ar uzņēmumu atbalsta paketēm, nodokļu brīvdienām un sodu nepiemērošanu," pauda Reizniece-Ozola.

KONTEKSTS:

"Covid-19" sāka izplatīties 2019. gadā Ķīnas centrālās daļas pilsētā Uhaņā, kurā dzīvo 11 miljoni cilvēku. Lai nepieļautu vīrusa izplatību, Ķīna paziņojusi par valsts mēroga ierobežojumiem. Pasaules Veselības Organizācija saistībā ar Ķīnas koronavīrusu izsludinājusi augstāko starptautisko ārkārtas stāvokli veselības aizsardzības jomā.  

Vīruss izplatījies arī ārpus Ķīnas, tostarp vairākās Eiropas valstīs. "Covid-19" konstatēts arī Latvijā un pārējās Baltijas valstīs.

Starptautiskās organizācijas vērš uzmanību uz to, ka "Covid-19" izraisīs ekonomiskās izaugsmes palēnināšanos. Turklāt pesimistiskākie scenāriji liecina pat par pirmo globālo ekonomisko lejupslīdi kopš finanšu krīzes pirms vairāk nekā desmit gadiem. Tas ietekmēs arī Latviju, un vienas no pirmajām no koronavīrusa cieta aviopārvadājumu un tūrisma nozares.

«Covid-19» dēļ pieļauj lielāku budžeta deficītu un aizdevumu «airBaltic».

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti