Panorāma

Ko nozīmē ārkārtēja situācija valstī?

Panorāma

Veikalos drūzma un rindas

Pieļauj budžeta deficīta celšanu un aizdevumu "airBaltic"

«Covid-19» dēļ pieļauj lielāku budžeta deficītu un aizdevumu «airBaltic»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pagaidām nav zināms, cik valsts budžetam izmaksās cīņa pret koronavīrusa izplatību. Medicīniskos izdevumus  varētu kompensēt Eiropas Savienība (ES). Tikmēr Eiropa gatavojas pamatīgam ekonomikas satricinājumam un domā, kā atbalstīt uzņēmējus.

Cik liela ietekme vīrusam būs uz Latvijas ekonomiku, pagaidām neviens pateikt nevar. Ministrijas šobrīd apkopo informāciju, un pirmās vēstis no atsevišķām nozarēm ir dramatiskas.

"Pirms divām nedēļām tūrisma nozare izteica skaitli 30%, ka tāds ir kritums. Diemžēl šodien no tūrisma nozares jau izskanēja skaitlis 90%, kas ir tiešām ļoti ievērojams apmērs," teica ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro ("KPV LV").

Vēl būtisks kritums ir loģistikas nozarei, kā arī aviācijai. Ar kādiem instrumentiem situāciju glābt, šobrīd spriež ES līmenī. Finanšu ministrs Jānis Reirs ("Jaunā Vienotība") stāstīja, ka

ar Eiropas atļauju valdība varētu aizdot naudu nacionālajai aviokompānijai "airBaltic", kas paziņojusi par 350 darbinieku atlaišanu.

"Pašreizējā situācijā likums aizliedz valsts palīdzību aviācijas nozarei, bet, tā kā šī krīze skārusi aviācijas nozari visā Eiropā, gatavojas šāda iespēja. [..] Par budžeta deficīta palielināšanu mēs neesam pašreiz runājuši, bet viennozīmīgi tāda iespēja tiek izskatīta," sacīja Reirs.

Finanšu ministrs norādīja, ka vēl nav zināms, cik papildu naudu no budžeta vajadzēs koronavīrusa ierobežošanai. Visi medicīniskie izdevumi tiekot uzskaitīti, jo tos vēlāk varētu kompensēt ES. Uzņēmējiem vajadzības gadījumā valsts varētu garantēt kredītus, kā arī atvieglot nodokļu nomaksu. Vēršoties Valsts ieņēmumu dienestā (VID), pagarināt nodokļu maksāšanas termiņu var jau tagad.

"Izvērtējam pirmām kārtām, vai ir šī ietekme – tas ir apgrozījuma kritums. Tie ir apstākļi, piemēram, atcelti ceļojumi, banketi vai lielāku cilvēku grupu apkalpošana, norādot visus šos aspektus attiecībā uz vīrusu," sacīja VID vadītāja Ieva Jaunzeme.

"Es domāju, ka šeit ir jākoncentrējas uz tiem sektoriem, kas cieš visvairāk. Tie sektori ir jāatbalsta, lai viņi šo ļoti grūto brīdi var pārdzīvot," teica Latvijas Bankas vadītājs Mārtiņš Kazāks.

Cik ilgs grūtais brīdis varētu būt, Latvijas Bankas prezidents gan neminēja. Viss būšot atkarīgs no tā, cik veiksmīgi vīrusu izdosies ierobežot.

KONTEKSTS:

Jaunais koronavīruss "Covid-19" sāka izplatīties 2019. gadā Ķīnas centrālās daļas pilsētā Uhaņā, kurā dzīvo 11 miljoni cilvēku. Lai nepieļautu vīrusa izplatību, Ķīna paziņojusi par valsts mēroga ierobežojumiem. Pasaules Veselības Organizācija saistībā ar Ķīnas koronavīrusu izsludinājusi augstāko starptautisko ārkārtas stāvokli veselības aizsardzības jomā.  

Vīruss izplatījies arī ārpus Ķīnas, tostarp vairākās Eiropas valstīs. "Covid-19" konstatēts arī Latvijā un pārējās Baltijas valstīs.

Starptautiskās organizācijas vērš uzmanību uz to, ka jaunais "Covid-19" koronavīruss izraisīs ekonomiskās izaugsmes palēnināšanos. Turklāt pesimistiskākie scenāriji liecina pat par pirmo globālo ekonomisko lejupslīdi kopš finanšu krīzes pirms vairāk nekā desmit gadiem. Tas ietekmēs arī Latviju, un vienas no pirmajām no koronavīrusa cieta aviopārvadājumu un tūrisma nozares.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti