Panorāma

Ķezbere neatkāpjas; viņu sola atlaist Saeima

Panorāma

Budžeta sarunas vēl bez atrisinājuma

Pagaidām "Tīrīgai" Rīga netiks

Konkurences uzraugi pagaidām liedz «Tīrīgai» sākt atkritumu apsaimniekošanu Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pirmdien, 9. septembrī, Konkurences padome pieņēmusi lēmumu noteikt pagaidu noregulējumu, liedzot jaunajam Rīgas atkritumu apsaimniekotājam – akciju sabiedrībai “Tīrīga” – slēgt līgumus ar iedzīvotājiem un uzsākt atkritumu apsaimniekošanu Rīgā, to Latvijas Televīzijai apstiprināja arī Rīgas mērs Oļegs Burovs (“Gods kalpot Rīgai”).

ĪSUMĀ:

  • 15. septembrī Rīgā bija paredzēts mainīt atkritumu apsaimniekotāju – četru kompāniju vietā atkritumus izvestu “Tīrīga”.
  • Taču KP iebilda pret monopolu uz 20 gadiem.
  • Nu nepilnu nedēļu pirms atkritumu izvedēju maiņas KP liedz “Tīrigai” pagaidām sākt darbus.
  • KP liek pagaidām turpināt līgumu ar līdzšinējiem atkritumu izvedējiem.
  • Burovs bažījas, vai tas būs iespējams.
  • Iespējamo atkritumu krīzi apspriež arī VARAM un Saeimā.
  • Ministrs prasa domei pašvaldības rīcības plānu.
  • Ministrs un atbildīgas Saeimas komisijas vadītājs pieļauj: Rīga netiks galā, valstij būs jāiesaistās.

Konkurences uzraugi pagaidām liedz «Tīrīgai» sākt atkritumu apsaimniekošanu Rīgā
00:00 / 03:39
Lejuplādēt

Burovs apstiprināja, ka pašvaldība saņēmusi konkurences uzraugu lēmumu, kurā uzdots apturēt līgumu ar “Tīrīga”. “Protams, mēs to izdarīsim ļoti ātri. Protams, pēc šī varianta, saglabājot līdzšinējo kārtību, mēs runājam par to, ka izcenojumam vajadzētu būt tādam pašam. Likums paliek tāds pats," sacīja Rīgas mērs.

Vienlaikus Konkurences padomes lēmums

uzdod Rīgas domei atjaunot un turpināt līgumus ar esošajiem atkritumu apsaimniekošanas operatoriem uz pagaidu noregulējuma laiku. 

Burovs gan pauda bažas, ka vairāki līdzšinējie atkritumu apsaimniekotāji nebūs gatavi turpināt sniegt šo pakalpojumu rīdziniekiem, jo, rēķinoties ar līguma termiņa beigām, jau sākuši pārdot tehniku un atlaist darbiniekus.

Šāds pagaidu noregulējums var būt spēkā no viena mēneša līdz diviem gadiem.

Pēc 15. septembra beigsies līgumi ar pašreizējiem atkritumu apsaimniekotājiem. Atkritumu apsaimniekošanas likumā nav paredzēta iespēja pagarināt šos līgumus, turklāt 15. septembrī pašreizējiem operatoriem beigsies arī Valsts vides dienesta izsniegtās atkritumu apsaimniekošanas atļaujas.

Burovs arī pauda bažas, ka vairāki līdzšinējie atkritumu apsaimniekotāji nebūs gatavi turpināt izvest rīdzinieku atkritumus, jo, rēķinoties ar līguma termiņa beigām, jau sākuši pārdot tehniku un atlaist darbiniekus.

Vēl pirms KP lēmuma Burovs Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" klāstīja, ka pirms Konkurences padomes lēmuma sarunu procedūru ar citiem operatoriem uzsākt nebija iespējams. Viņaprāt, tas radīs pakalpojuma sadārdzinājuma riskus: "Kur mums ir garantija, ka tie, kas atnāks uz sarunu procedūru, neveido savu ‘’karteli’’ - pagājušās nedēļas topa vārds -, un nepiedāvā mums visiem vēl augstākas cenas nekā šobrīd piedāvā "Tīrīga". Un tas ir loģiski, jo tas būs pagaidu noregulējums un neviens no tiem operatoriem nezinās, cik ilgi ar atkritumu apsaimniekošanu Rīgā nāksies viņiem nodarboties, bet cenas viņi var sagatavot ļoti lielas. Un jautājums, kas būs šī procesa dalībnieki."

Pašlaik domei nav arī gatavas atbildes uz jautājumu, kā šajā situācijā rīkoties Rīgas iedzīvotājiem un uzņēmumiem. It īpaši jau tiem, kuri pasteidzās pārslēgt līgumus ar “Tīrīgu”. Par to pašvaldība sola informēt tuvākajā laikā, pēc konsultācijām ar juristiem un atkritumu operatoriem.

Iespējamo atkritumu krīzi galvaspilsētā pirmdien pārrunāja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (“Attīstībai/Par”!) un Saeimas Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Jānis Vitenbergs (“KPV LV”). Amatpersonas neizslēdz iespēju, ka Rīgas pašvaldība ar draudošo atkritumu krīzi netiks galā saviem spēkiem un būs nepieciešama valsts palīdzība.

Pūce arī atkārtoti Rīgas domei pieprasījis pašvaldības rīcības plānu, kā tā nodrošinās sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu nepārtrauktību Rīgas iedzīvotājiem.

Ministrs paziņojis, ka Rīgas domes rīcība patlaban ir bezatbildīga un jautājuma risināšanai pašvaldība nepievērš nepieciešamo uzmanību.

Iespējamo atkritumu krīzi galvaspilsētā pirmdien, 9.septembrī, Pūce pārrunāja ar Saeimas Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētāju Jāni Vitenbergu (“KPV LV”).

Amatpersonas neizslēdz iespēju, ka Rīgas pašvaldība saviem spēkiem netiks galā ar draudošo atkritumu krīzi un būs nepieciešama valsts iejaukšanās.

“Trešdien mēs Tautsaimniecības komisijā esam likuši šo jautājumu dienas kārtībā un esam aicinājuši arī Oļegu Burovu ierasties un ziņot. Par to, kas notiks. Mēs nedrīkstam sagaidīt šo sestdienu, svētdienu un tad piedzīvot es pat nezinu ko – atkritumu kalnus Rīgas ielās!” uzsvēra Vitenbergs

KONTEKSTS:

Līdz šim rīdzinieku atkritumus apsaimniekoja četras dažādas kompānijas par dažādiem tarifiem. Taču Rīgas dome lēmusi uz nākamajiem 20 gadiem visu atkritumu apsaimniekošanu uzticēt vienam operatoram – vairāku uzņēmumu izveidotajai akciju sabiedrībai “Tīrīga”.

Konkurences padome vairākkārt ir norādījusi, ka tik lielā tirgū kā Rīga monopols uz 20 gadiem var lielā mērā iznīcināt konkurenci, tādējādi cenu politiku diktēs viens uzņēmējs. Tāpēc jūlijā KP ierosināja pārkāpuma lietu par dominējoša stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. 

Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija secināja, ka Rīgas domes iecere noslēgt jaunu līgumu par atkritumu apsaimniekošanu uz 20 gadiem nav pretrunā ar normatīvajiem aktiem.

Rīgas dome iepriekš norādīja, ka rīdziniekiem līgumi par atkritumu apsaimniekošanu jāpārslēdz līdz šā gada 15. septembrim. Taču vairāku Rīgas apkaimju iedzīvotāji, būdami nemierā ar pakalpojuma sadārdzinājumu un radīto monopola situāciju, neslēdz līgumus ar "Tīrīga".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti