Panorāma

Pašvaldības pārskaitīs vēlreiz

Panorāma

Sākas festivāls "Patriarha rudens"

Rīt cenas jāatspoguļo arī eiro

Jau otrdien cenas jāatspoguļo arī eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

No otrdienas, 1. oktobra - uzņēmējiem cenas jānorāda paralēli gan eiro, gan latos. Lai gan valsts iestādēs pārsvarā pārliecināti, ka cenas eiro ieviešanas dēļ nepieaugs, iedzīvotāji jau tagad pamanījuši, ka vairāki produkti kļuvuši dārgāki. Turklāt tas noticis gan tiem uzņēmējiem, kas pievienojušies godīga eiro ieviesēja memorandam, gan citiem.

Liela daļa tirgotāju jau pirms kāda laika cenas sākusi atspoguļot gan latos, gan eiro. Pircēji to ir pamanījuši, tajā pašā laikā reti kurš atzīst, ka pievērstu uzmanību tam, cik godīgi tas tiek darīts.

„Cenas nesalīdzinu, bet pieņemu, ka ir pareizi. Neuzticos, bet redzu, ka ir pareizi,” saka Vladislavs.
„Pagaidām nepievēršu tam visam uzmanību. Vēl ir raibs gar acīm no tā, ka to cenu ir daudz un nevar saprast, uz kuru skatīties pirmajā brīdī,” pauž Inta.
„Protams, ka katrreiz gadās kādi izņēmumi, bet es domāju, ka cilvēki ir godīgi. Vairāk godīgi,” pārliecināta Dace.
„Es domāju, ka ir paaugstinājuši. Pie mums vienmēr izmanto gadījumu, lai paaugstinātu, tāpēc nav pārsteidzoši. Speciāli neesmu pārbaudījusi,” saka Jeļena.
Andris Staklis ir viens no retajiem, kas galvā automātiski pārrēķina, vai cena latos precīzi atspoguļota eiro: „Diezgan precīzi, viss ir pareizi rēķināts.”

Latvijas Universitātes profesora Ivara Austera veiktais pētījums parāda - tikai 31% aptaujāto uzskata, ka uzņēmēji ir godīgi. Turpretī sevi un draugus par godīgiem uzskata 96% aptaujāto. No pētījuma var secināt, ka iedzīvotāji ir samērā skeptiski par to, cik godīgi tiks ieviesta jauna valūta.

„Jo tev ir mazāki ienākumi, tu domāsi, ka tevi lielākā mērā mēģina apkrāpt. Otrs, ja tu neesi latvietis – šī te etniskā plaisa šajos datos pastāv. Un šie, man šķiet, ir ļoti svarīgi jautājumi,” uzsver Austers.

Jau tagad tirgotāji, piemēram, „Maxima” noraida pārmetumus par cenu celšanu atsevišķiem produktiem, sakot, ka cenu paaugstinājuši ražotāji. Savukārt ražotāji cenu celšanu pamato ar izmaksu pieaugumu.

„Uzņēmēji un sabiedrība vaino valdību ļoti daudzās lietās, kur valdība nemaz nav vainīga. Tāpat patērētāji vainos uzņēmējus daudzās lietās, kur, iespējams, uzņēmēji nemaz nav vainīgi vai, uzskatot, ka paši ir labāki kā uzņēmēji, vai otrādi,” skaidro Arnis Sauka, “SSE Riga” uzņēmējdarbības pētnieks.

Eiro ieviešanas kurss visiem uzņēmējiem ir vienāds. Cenām, kas, no otrdienas paralēli tiks atspoguļotas, jāatbilst kursam: 1 eiro ir 0,702804 lati. No rītdienas tiks sāktas cenu pārbaudes. Pārbaudīs nevis cenu kāpumu latos, bet, vai uzņēmējs cenu zīmēs piemērojis pareizo eiro kursu.

Ekonomikas ministrijā aicina pircējus būt iecietīgiem. „Jāizturas ar sapratni gan pret pircējiem, gan uzņēmējiem, kuriem arī ir ļoti liels izaicinājums. Šobrīd šo trīs mēnešu laikā nākas pārcenot visas preces, pārprogrammēt kases aparātus u.t.t. Tādēļ, ja mēs manām kādas atkāpes, nevajag sūdzēties, bet norādīt pašam uzņēmējam, dot iespēju pašam novērst šīs kļūdas,” saka Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Vilnis Ķirsis.

Pircēju sūdzības uzklausīs un pārbaudīs Patērētāju tiesību aizsardzības centrs ar sadarbības partneriem. Kopumā paredzēti 30 tūkstoši pārbaužu deviņu mēnešu garumā. Paralēlā cenu atspoguļošana paredzēta arī pusgadu pēc eiro ieviešanas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti