Grieķu ikdiena kļūst arvien smagāka

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Nakts eiforija pēc referenduma, kurā tika noraidīti starptautisko aizdevēju nosacījumi, izplēnēja jau nākamajā rītā. Jo mazākas summas izsniedz Grieķijas bankomāti, jo lielākas ir iedzīvotāju raizes par savu nākotni.

„Ir ļoti, ļoti smagi. Mēs nezinām, vai saņemsim algas nākamajā mēnesī un turpmāk. Nākotne ir neskaidra. Nekam nevar ticēt. Manuprāt, ir jāpanāk vienošanās, jo, izstājoties no eirozonas, būs daudz sliktāk,” saka atēnietis Nestors.

Izskanot ziņām, ka bankas Grieķijā būs slēgtas vēl līdz pirmdienai, sabiedrībā vēl vairāk pieaudzis satraukums par iespēju apmaksāt rēķinus un pat iegādāties pārtikas produktus. Tieši tāpēc grieķi savus izdevumus ir samazinājuši līdz minimumam.

To apliecina arī zeltkalis Jannis Bakalis. „Pēdējo divu nedēļu laikā neviens neko nepasūtīja. Neviens. Es runāju nopietni. Es nepārspīlēju šos draudus. Es pat nevēlos dzirdēt par izstāšanos no eirozonas. Katastrofa būs milzīga, valstij tas būs katastrofāli,” saka Bakalis.

Grieķijā jau iezīmējas draudīgas tendences, kuru sekas būs jūtamas ilgtermiņā. Banku brīvdienu dēļ vairākiem uzņēmumiem draud bankrots, jo to funkcionēšanai līdzekļi ir nepieciešami jau tūlīt.

Smago situāciju apliecina vairumtirdzniecības kompānijas īpašnieks Niks Georgakopuls. ''Viss ir iesaldēts. Piegādātāji vēlas saņemt naudu avansā. Kā var aizsūtīt naudu, ja bankas ir slēgtas? Uz ārzemēm neko aizsūtīt nevar, tikai nopirkt tepat,” norāda Georgakopuls.

Ziņots, ka eirozonas glābšanas fonds - Eirozonas Stabilitātes mehānisms (ESM) trešdien saņēmis Grieķijas oficiālu pieprasījumu pēc jaunas palīdzības programmas. Lūgums ESM ir pirmais solis, ko eirozonas valstu līderi Atēnām pieprasīja ārkārtas sēdē otrdien.

Lai saņemtu jaunu finanšu palīdzību, Atēnām līdz ceturtdienai jāiesniedz komplekss reformu plāns pirms svētdien plānotā Eiropas Savienības valstu līderu samita, un tas būs galīgais termiņš, lai glābtu Grieķiju no maksātnespējas un izejas no eirozonas. Avoti vēsta, ka Grieķija piedāvā reformēt nodokļu un pensiju sistēmu, kā arī sola stiprināt un modernizēt valsts ekonomiku.

Eiropas Centrālā banka (ECB) pirmdien nolēma turpināt sniegt palīdzību Grieķijas bankām līdzšinējā apmērā.

Svētdien Grieķijā notikušajā referendumā par aizdevēju nosacījumiem nobalsojuši 38,69%, bet pret bija 61,31% balstiesīgo. Nākamajā dienā no amata nolēmis atkāpties Grieķijas finanšu ministrs Janis Varufakis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti