Gerhards rosinās vienīgajam mājoklim noteikt samazinātu īpašuma nodokli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (Nacionālā apvienība) uzdevis sagatavot likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" grozījumus, kas noteiks - vienīgo mājokli nedrīkstēs aplikt ar nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmi lielāku par 0,2%, 0,4% vai 0,6% no mājokļa kadastrālās vērtības. 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra padomnieka Oskara Vizbuļa sniegtā informācija liecina, ka samazinātā nodokļa likme attiektos uz tiem NĪN maksātājiem, kuriem pieder viens nekustamais īpašums, kas turklāt ir arī šī nodokļu maksātāja deklarētā dzīvesvieta.

Pašvaldībām Latvijā ar likumu paredzētas tiesības noteikt NĪN likmes līdz pat 1,5% no dzīvošanai paredzētā nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības, taču Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) katru gadu turpina saņemt daudzu iedzīvotāju sūdzības un lūgumus VARAM atcelt attiecīgos pašvaldību saistošos noteikumus.

Aprēķinātais NĪN iedzīvotājiem rada lielu finansiālu slogu, negatīvi ietekmē mājsaimniecību labklājības līmeni un veicina nodokļa parādu apjoma pieaugumu. Tāpēc ministrs licis sagatavot attiecīgus grozījumus likumā, lai noteiktu, ka nodokļa likme vienīgajam mājoklim nevar pārsniegt noteiktu slieksni.

"Nepieciešams veikt grozījumus likumā un paredzēt, ka gadījumos, ja tas ir vienīgais nodokļa maksātājam piederošais īpašums un ir nodokļa maksātāja deklarētā dzīvesvieta, šim īpašumam nosaka nemainīgu nekustamā īpašuma nodokļa likmi," sacīja Gerhards.

Jau ziņots, ka portālā "manabalss.lv" mēneša laikā savākts jau vairāk nekā 10 000 balsu iniciatīvai par NĪN atcelšanu vienīgajam mājoklim – dzīvesvietai. Iniciatīvas autore, sporta skolotāja Liāna Hiršsone piedāvāja vienīgajai mājvietai nekustamā īpašuma nodokli atcelt vai noteikt ne lielāku par 0,1% no īpašuma vērtības.

Partijas pagaidām par šo ieceri izteikušās piesardzīgi, bet tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (Nacionālā apvienība) iepriekš atzina, ka redz vajadzību mainīt nekustamā īpašuma nodokļa likumu, lai novērstu netaisnīguma riskus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti