Gada laikā par 1,3% samazinājies vidējais ražotāju cenu līmenis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Gada laikā vidējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā ir samazinājies par 1,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie dati.

Šā gada janvārī, salīdzinot ar 2019. gada janvāri, vidējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā ir samazinājies par 1,3%. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis ir samazinājies par 1,0%, eksportētajai produkcijai par – 1,5%. Eksportam uz eirozonas valstīm cenas samazinājušās par 1,7%, eksportam uz ārpus eirozonas valstīm par – 1,3%.

CSP dati liecina, ka būtiskākā ietekme bija cenu samazinājumam koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā, izņemot mēbeles. Cenu paaugstinošā ietekme bija atsevišķu pārtikas produktu ražošanā.

Savukārt 2020. gada janvārī, salīdzinot ar 2019. gada decembri, ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā nemainījās. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis samazinājās par 0,7%, bet eksportētajai produkcijai cenu līmenis pieauga par 0,7%. Eksportam uz eirozonas valstīm cenu līmenis palielinājās par 0,4%, eksportam uz ārpus eirozonas valstīm par – 0,9%.

Ražotāju cenu pārmaiņas mēneša laikā visvairāk ietekmēja cenu kritums elektroenerģijas sadalē, gāzes apgādē, elektroenerģijas ražošanā un tirdzniecībā. Cenu paaugstinošā ietekme bija koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā, izņemot mēbeles, kā arī atsevišķu pārtikas produktu ražošanā.

CSP informē, ka šogad informāciju par ražotāju cenām rūpniecībā sniedz vairāk kā 600 uzņēmumi, kuri indeksa aprēķiniem katru mēnesi CSP paziņo ap 2,4 tūkstošiem cenu, no tām 1,3 tūkstoši par vietējā tirgū un 1,1 tūkstoši par eksporta tirgos realizēto produkciju un rūpnieciskajiem pakalpojumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti