G7 valstis un Austrālija vienojas par cenu griestiem Krievijas naftai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Tā dēvētā lielā septītnieka (G7) valstis un Austrālija vienojušās par cenu griestiem Krievijas naftai saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā. Sanāksme patlaban notiek Vācijas pilsētā Minsterē. 

Ukrainas mediji atsaucas uz ziņu aģentūru "Reuters" un vēsta, ka intensīvas diskusijas starp ASV, Apvienotās Karalistes, Francijas, Itālijas, Japānas, Kanādas, Vācijas un Austrālijas pārstāvjiem par šo jautājumu ilgušas vairākas nedēļas. To rezultātā panākta vienošanās noteikt cenas griestus pa jūru no Krievijas piegādātās naftas cenai. 

Šāds solis nodrošinātu, ka Eiropas Savienības un ASV sankcijas pret Krieviju tās iebrukuma Ukrainā dēļ nebloķē globālo naftas tirgu. Koalīcija – G7 un Austrālija – vienojās, ka maksimālā robeža būs fiksēta cena, kas tiks regulāri pārskatīta. Tas palielinās tirgus stabilitāti un vienkāršos noteikumu ievērošanu. 

Tomēr vienošanās par sākotnējo robežcenu pagaidām nav panākta, un to noteiks tuvāko nedēļu laikā. 

Vienlaikus Eiropas Savienība pēta iespēju izmantot dalībvalstu iesaldētos Krievijas centrālo banku aktīvus daudzu miljardu eiro apmērā, lai palīdzētu Ukrainas atjaunošanai. Diskusijas par šo jautājumu ir sākumstadijā, un sarežģīto jautājumu patlaban analizē juridiskie eksperti.  

KONTEKSTS: 

24. februārī Krievijas prezidents Vladimirs Putins pavēlēja sākt Krievijas karaspēka iebrukumu Ukrainā. Putins apgalvoja, ka NATO gatavojas izmantot Ukrainu kā placdarmu agresijai pret Krieviju, lai gan šiem apgalvojumiem nebija nekādu pierādījumu. Ukraina uzskata, ka Putina patiesais mērķis ir iznīcināt Ukrainas valstiskumu un pakļaut šo teritoriju Maskavas kontrolei.

Rudens sākumā Ukrainas pretuzbrukumā no okupantiem atbrīvota lielāka teritorija, nekā Krievijai bija izdevies ieņemt kopš aprīļa sākuma. Ukrainas spēkiem izdevies pietuvoties Hersonas pilsētai, ko nolēmušas pamest okupantu varasiestādes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti