Francijas un Ķīnas līderi paziņo par tirdzniecības līgumiem 15 miljardu dolāru apmērā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Francijas prezidents Emanuels Makrons un Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins paziņojuši par vairāku tirdzniecības līgumu noslēgšanu starp abām valstīm 15 miljardu dolāru apmērā. Makrona vizīte Ķīnā notiek laikā, kad starp Pekinu un Vašingtonu turpinās tirdzniecības karš un ASV oficiāli informējusi ANO par savu izstāšanos no Parīzes klimata vienošanās. Savukārt Francijas un Ķīnas līderi atkārtoti pauduši stingru atbalstu Parīzes līgumam.

Francijas un Ķīnas līderi paziņo par tirdzniecības līgumiem 15 miljardu dolāru apmērā
00:00 / 03:21
Lejuplādēt

Francijas prezidenta Emanuela Makrona trīs dienu vizīte Ķīnā notikusi laikā, kad Pekinas un Vašingtonas attiecības ir īpaši saspringtas tirdzniecības kara dēļ. Nepilnu trīs gadu laikā šī bija jau sestā Makrona un Ķīnas prezidenta Sji Dzjiņpina tikšanās. Vizītes laikā Francijas prezidents atklāja Parīzes modernās mākslas muzeja Pompidū centra atzaru Šanhajā, kā arī apmeklēja starptautisko importa gadatirgu.

Tomēr Elizejas pils saimnieka galvenais mērķis bija palīdzēt Francijas kompānijām noslēgt jaunus darījumus ar pasaules otru lielāko ekonomiku. Par to liecināja kaut vai vīzītē līdz uzaicinātie 30 Francijas kompāniju pārstāvji.

Pēc uzņemšanas ceremonijas Pekinas Tautas sapulču pilī Sji paziņoja, ka viņa Francijas kolēģa vizīte laikā, kad starp Pekinu un Vašingtonu nerimst tirdzniecības karš, veicinās brīvo tirdzniecību. Savukārt Makrons norādīja, ka Ķīnai un Eiropas Savienībai jāveido stabila sadarbība pasaules lielajos jautājumos, jo pasaule kļūst arvien nestabilāka.

Kopīgā preses konferencē abi līderi paziņoja par vairāku tirdzniecības līgumu noslēgšanu starp abām valstīm 15 miljardu dolāru apmērā.

Panāktās vienošanās tirdzniecības jomā ietver aeronautiku, enerģētiku un lauksaimniecību.

Tāpat divdesmit Francijas uzņēmumi saņēmuši atļauju mājputnu, liellopu un cūkgaļas eksportam uz Ķīnu. Abas valstis arī panākušas vienošanos par cīņu pret tādu lauksaimniecības preču viltošanu Ķīnā kā vīns un siers.

Laikā, kad Savienotās Valstis oficiāli informējušas ANO par savu izstāšanos no Parīzes klimata vienošanās, Makrons un Sji trešdien, 6.novembrī, nāca klajā arī ar kopīgu paziņojumu. Tajā abi prezidenti atkārtoti pauduši stingru atbalstu Parīzes līgumam, kuru viņi uzskata par neatgriezenisku procesu un kompasu stingrai rīcībai klimatu pārmaiņu ierobežošanā.

Vēl pirms vizītes sākuma Ķīnas varasiestādes Makronu brīdināja nerunāt par strīdīgiem jautājumiem, piemēram, demokrātijas atbalstītāju protestiem Honkongā. Tomēr Makrons uzsvēra, ka negrasoties izvairīties no tabu tematiem.

Preses konferencē Francijas vēstniecībā Makrons atzina, ka ar Sji tomēr runājis par situāciju Honkongā: „Es ar Sji kungu pārrunāju šīs lietas vairākas reizes. Mēs brīvā veidā runājām par dažādām problēmām. Pirmkārt, jāizsaka atbalsts visiem mūsu tautiešiem, kas dzīvo Honkongā un kurus ietekmē tur esošā situācija.

Es prezidentam izklāstīju mūsu bažas, un šīs bažas ir visas Eiropas Savienības bažas.

Mēs jau iepriekš aicinājām puses uz dialogu un saspīlējuma deeskalāciju, un situācija jārisina tieši dialoga veidā.”

Ķīnas laikraksts „China daily” pēc vizītes noslēguma vēsta, ka Ķīnas eksperti palīdzēs ugunsgrēkā cietušās Parīzes Dievmātes katedrāles rekonstrukcijā. Ķīnas Kultūras mantojuma akadēmijas direktors Čajs Sjaomins laikrakstam atzinis, ka Ķīnai ir liela pieredze ugunsgrēkos cietušu senu ēku renovācijā. Puses arī vienojušās par sadarbību Siaņas provincē esošās skulptūru kolekcijas aizsargāšanā, kas pazīstama kā Terakotas armija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti