FM: Latvija izpilda gan tiesiskās, gan ekonomiskās konverģences kritērijus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Kopš 2012.gada septembra Latvija izpilda visus ekonomiskos Māstrihtas kritērijus, arī tiesību akti ir saskaņoti atbilstoši prasībām, tāpēc valdība šodien nolēma vērsties Eiropas Komisijā (EK) un Eiropas Centrālajā bankā (ECB) ar lūgumu izvērtēt mūsu valsts atbilstību uzņemšanai eirozonā.

Latvijas sasniegtais progress Māstrihtas kritēriju izpildē ir valdības apzinātas fiskālās un ekonomiskās stratēģijas rezultāts, labojot iepriekšējos gados pieļautās kļūdas un radot pārliecību par Latviju kā uzticamu sadarbības partneri, teikts šodien valdībā uzklausītajā ziņojumā par konverģences ziņojuma pieprasīšanu EK un ECB, Māstrihtas kritēriju izpildi un tiesisko konverģenci.

Fiskālās ilgtspējas jomā Latvija panākusi būtisku progresu, samazinot budžeta deficītu no pārmērīgi augstiem apmēriem 2009. un 2010.gadā uz saprātīgu fiskālo pozīciju 2011.gadā, kas ir gan būtiskas fiskālās konsolidācijas rezultāts starptautiskās aizdevumu programmas laikā, gan īstenoto strukturālo reformu rezultāts. Atbilstoši Finanšu ministrijas (FM) novērtējumam budžeta deficīta apmērs 2012.gadā plānots 1,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas ļauj Latvijai kvalificēties Māstrihtas budžeta deficīta kritērija izpildei.

Ziņojumā atzīmēts, ka Latvijā ir nozīmīgi stiprināts fiskālās disciplīnas regulējums. Likumā noteikts, ka Latvijā jāveido ekonomiskajā ciklā sabalansēts budžets, ar to saprotot, ka strukturālais deficīts nedrīkst pārsniegt 0,5% no IKP.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti