EP komisija kopumā pozitīvi noskaņota par Latvijas uzņemšanu eirozonā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Otrdien Eiropas Parlamenta (EP) Ekonomikas un monetāro lietu komitejā Briselē noslēgušās debates par Latvijas pievienošanos eirozonai, kurās eiroparlamentārieši gan slavēja Latviju, gan arī neslēpa bažas par valsts gatavību eirozonai. Tomēr kopumā vairums pauda atbalstu Latvijas iestājai vienotās valūtas zonā.

EP deputāts, Vācijas pārstāvis Burkhards Balcs, kurš ir deleģēts uzrakstīt ziņojumu par EP pozīciju, secināja, ka Latvija kopumā ir gatava eirozonai, jo tā izpilda Māstrihtas kritērijus un ir paveikusi lielu darbu. Balcs arī neslēpa, ka ir vairākas lietas, kas īsti nepamierina, piemēram, tas, ka joprojām liela daļa Latvijas sabiedrības neatbalsta Latvijas pievienošanos eirozonai, valdībai jāpieliek vēl lielākas pūles, lai cilvēkus informētu, īpaši lauku rajonos, jo, arī viesojoties maijā Latvijā, viņš pārliecinājies, ka cilvēki baidās no cenu pieauguma un identitātes zaudēšanas. Viņš pieminēja arī bezdarba situāciju un atšķirības starp reģioniem.

Pēcāk runāja visu lielāko politisko frakciju pārstāvji un vairums atzina Latvijas gatavību eiro. Deputāte no Luksemburgas Atsrīda Lullinga, kura ir arī EP pieredzējušākā deputāte, teica, ka būtu labi, ja pārējās eirozonas valstis tā izpildītu kritērijus, kā to dara Latvija.

Runātāju vidū bija arī Latvijas deputāti, kuri darbojas šajā komitejā – Krišjānis Kariņš un Roberts Zīle, kas aizstāvēja Latvijas gatavību eirozonai. Kariņš uzsvēra, ka Latvijā noslēdzies viens būtisks ģeopolitisks process, proti, Latvija līdz ar eiro ieviešanu pabeidz iekļauties ES.

Savukārt Zīle norādīja, ka, pārtraucot Latvijas ceļu uz eiro, lielākais zaudētājs būtu Eiropas finanšu sektors.

Bija arī kritiski vārdi. Vairāki deputāti atzina, ka joprojām ir šaubas par nerezidentu noguldījumiem un līdz ar to banku stabilitāti, un to, ka Latvijas sabiedrībā patiešām nav vienotības attiecībā uz eiro.

Visasāk izteicās sociālistu deputāts no Grieķijas Nikolass Šuntis, piesaucot Grieķijas pieredzi un sakot, ka Latvijai jārēķinās, ka grūtos laikos tā var palikt viena. Jāteic, ka grieķu deputāta uzstāšanās izraisīja visai asu vārdu pārmaiņu deputātu vidū un tā pati parlamentāriete Lullinga sacīja, ka būtu bijis labi, ja grieķu politiķi saviem cilvēkiem būtu labāk izskaidrojuši eiro lietas.

Sagaidāms, ka 24.jūnijā EP Ekonomikas un monetāro lietu komitejā būs balsojums par šo ziņojumu. Ja balsojums komitejā būs pozitīvs, tad to virzīs izskatīšanai EP. Savs vārds par Latvijas uzņemšanu eirozonā būs jāsaka arī visām dalībvalstīm. Galīgais lēmums Latvijas iespējamajai uzņemšanai eirozonā varētu būt pieņemts 9.jūlijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti