Šodienas jautājums

Šodienas jautājums: vai jaunajā valdībā būs viceministru amati? (ar surdotulkojumu)

Šodienas jautājums

Šodienas jautājums: cik pamatots ir gaidāmais elektrības sadales tarifa pieaugums? (ar surdotulkojumu)

Šodienas jautājums: cik pamatots ir gaidāmais elektrības sadales tarifa pieaugums?

Enerģētikas eksperts: Elektrības sadales tarifa pieauguma projektā ir nepārdomāta sastāvdaļa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Gaidāmajā elektrības sadales tarifa pieauguma projektā ir noraidāma un nepārdomāta sastāvdaļa, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas Jautājums" sacīja enerģētikas eksperts Juris Ozoliņš.

Viņš stāstīja, ka runa ir par maksu ģeneratoriem sadales tīklā. Šī sastāvdaļa esot "pilnīgi neakceptējama, nepārdomāta un noraidāma". 

"Tās ir nesaprātīgas izmaksas un nelaikā. Tarifu projekts kopumā izskatās ļoti slikti," uzsvēra Ozoliņš.

Viņš stāstīja, ka ar šādu tarifu projektu Latvija var aizmirst par enerģētisko neatkarību un klimata mērķiem, jo tas tieši ietekmēs saules, vēja parkus, kā arī biomasas izmantošanu un citus alternatīvās enerģijas ražošanas avotus.

Rīgas Tehniskās universitātes pētnieks, Elektroenerģētiķu un energobūvnieku asociācijas izpilddirektors Gunārs Valdmanis daļēji piekrita Ozoliņam. Viņš sacīja, ka "Augstsprieguma tīklam" un "Sadales tīklam" vajadzētu iziet cauri piedāvājumam, jo tajā esot strīdīgs pamatojums.

Valdmanis uzsvēra, ka cenu pieaugumu gan nevar apstrīdēt, tādējādi uzņēmumi nevar par to maksāt no savas kabatas. Viņš norādīja, ka ir gan vairāki veidi, kā var uzņēmumiem atlīdzināt.

"Uzņēmumiem šobrīd izmaksu kāpums ir pārāk gigantisks un neapstrīdams. Izeja ir politisks lēmums par to, ka valsts nāk pretī, negraujot uzņēmumus, bet piešķirot kompensāciju un pasargājot lielu daļu patērētāju. Šādai opcijai noteikti vajadzētu tikt izvērtētai," stāstīja Valdmanis.

KONTEKSTS:

"Augstsprieguma tīkla" elektroenerģijas pārvades tarifi no nākamā gada 1. marta varētu pieaugt 4,3 līdz 4,9 reizes, liecina oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicētais paziņojums par tarifu projektu. Savukārt "Sadales tīkla" jaunais tarifa projekts paredz kopējo tarifa pieaugumu vidēji 75% apjomā. Konkrētās izmaiņas būs atkarīgas no klienta pieslēguma un patēriņa paradumiem, informēja uzņēmumā. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs ("Attīstībai/Par!") izteicies, ka tarifa palielinājums ir nepārdomāts solis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti