Panorāma

Kampaņas paradumus nemaina

Panorāma

"RTR Rossija" izplatītāji meklē ceļu pie skatītājiem

Banku izkārtņu maiņas

Eksperti pieļauj «Nordea» bankas Latvijas filiāļu īpašnieku maiņu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Šonedēļ Igaunijas mediji ziņoja par drīzu “Nordea bankas” Baltijas filiāļu pārdošanu. Oficiālu apstiprinājumu šī ziņa neguva, tomēr finanšu tirgus eksperti norāda, ka nav dūmu bez uguns. Latvijā, īpaši rezidentu apkalpošanas tirgū spēlētāju ir par daudz. Bijuši arī piemēri, kad skandināvu bankas nolemj pārdot savu tirgus daļu. Arī šobrīd mazāko klientu portfeļu īpašnieki apsver to pārdošanu.

Par sarunām “Nordea Baltijas” filiāļu pārdošanai nedēļas sākumā  informēja Igaunijas biznesa laikraksts “Aripaev”. Tā reputācija kā zviedru kapitāla medijam vairāk nekā 20 pastāvēšanas gados nav slīdējusi tenku lapas virzienā. 

Starp potenciālajiem pircējiem tika minēta Igaunijas vietējā kapitāla banka LHV. Tās vadība nevis noliedza pirkšanas plānu, bet gan atteicās komentēt šo tematu. Tāpat rīkojās arī “Nordea”. “Nordea” grupas pārstāvji Baltijā un Latvijā LTV paziņoja, ka baumas nekomentē.

“Nordea” grupa akcijas kotē birža, un tai aizliegts sniegt paziņojumus, kas ietekmē akciju vērtību. Šādi aizliegums gan neattiecas uz fakta atzīšanu, ka filiāles nav domāts pārdot.

Latvijā strādājošo ārvalstu banku filiāles  uzrauga mītnes zemes regulatori. Taču, ja no filiāles domā atbrīvoties vai mainīt tās darbības profilu un pārdot daļu aktīvu, tas jāsaskaņo arī ar Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisiju (FKTK).

Pagaidām FKTK rīcībā nav informācijas par jauniem darījumiem, tomēr līdzīgi precedenti ir bijuši, piemēram, ar “Danske bank”

“Bija gadījumi, kad filiāles pārdeva vai nodeva daļu no saviem aktīviem. Tie procesi nav sveši, tas notiek caur FKTK,” stāsta FKTK Uzraudzības departamenta direktore Jeļena Ļebedeva.

Latvijas rezidentu apkalpošanā iesaistītās bankas ar skandināvu kapitālu dažādi ir pārdzīvojušas finanšu krīzi un sarūkošais Baltijas tirgus mazāko tirgus daļu īpašniekiem liek pārdomāt to tālāku izmantošanu. “Nordea” Latvijas filiāle aktīvu ziņā Latvijā ir piektajā vietā. Līdzīgas pozīcijas  ir arī Igaunijā un Lietuvā. Arī klientu portfeļa ziņā tā ieņem piekto vietu, taču starpība ar pārējā top četri bankām tai ir ievērojama.  

“”Nordea” sen bijis kandidāts uz iziešanu no tirgus. Liela banka ienākt nevar, bet LHV ir nopietns – viņi skatījās nopirkt “Citadeli”,” norāda  investīciju baņķieris Ģirts Rungainis.

Atšķirībā no centralizēti pārvaldītas filiāles, tādi baņķieri kā LHV, kas savulaik bijuši “Hansabankas” dibinātāju vidū, Rungaiņa vērtējumā ir spējīgi efektīvāk darboties pat cilvēku skaita ziņā rūkoša, bet labi pazīstamā tirgū, piemēram, pateicoties modernām interneta tehnoloģijām.

Sākt  no nulles Latvijā un Lietuvā būtu bezjēdzīgi, labāk  nopirkt klientu portfeli. “Prognozējami, ka relatīvā tirgus stabilitāte saglabājas. Izmaiņas ir iespējamas tikai tad, ja kāds no banku akcionāriem maina savu uzskatus par šo tirgu,” saka Banku augstskolas docents Andris Fomins.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti