Labrīt

Eirokomisāram Etingeram pārmet Ungārijas atomreaktora projekta pārbaudes ietekmēšanu

Labrīt

Madonā rodas nepieciešamība pēc jaunām videonovērošanas kamerām

EK ierosina jaunu banku reformu un stingrākas drošības prasības globāli ietekmīgām bankām

EK ierosina jaunu banku reformu un stingrākas drošības prasības globāli ietekmīgām bankām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Eiropas Komisija (EK) ir nākusi klajā ar jauniem priekšlikumiem, lai vēl vairāk nostiprinātu Eiropas Savienības komercbanku nozari pret iespējamajiem finanšu satricinājumiem, vienlaikus veicinot tās iespējas kreditēt Eiropas Savienības ekonomiku, kā arī veicināt Eiropas Savienības kapitāla tirgu attīstību.  

Eiropas Savienības ekonomika vēl joprojām nav pārvarējusi visas iepriekšējās ekonomikas krīzes radītās sekas, jo, kā uzsver eksperti, komercbanku piešķirto kredītu apjoms tautsaimniecībai joprojām ir pārāk zems, un vienlaikus sabiedrībai joprojām aktuāls ir jautājums par to, kā novērst banku satricinājumu atkārtošanos.

Lai stiprinātu bankas, Eiropas Komisija ir nākusi klajā ir virkni priekšlikumiem banku sektora uzraudzībai un attīstībai. Pirmkārt, ir iecerēts ieviest vairākas prasības, kas skar kapitāla pietiekamību un risku nodrošinājumu, tostarp arī prasību globālajām, sistēmiski nozīmīgajām bankām uzturēt papildu nodrošinājumu pret iespējamajiem zaudējumiem.

Eiropas Savienības komisārs eiro un sociālā dialoga jomā Valdis Dombrovskis stāsta:  “Lai cīnītos ar riskiem, ko potenciāli var radīt globāli ietekmīgas un sistēmiski nozīmīgām bankas, mēs ierosinām šīm bankām noteikt prasību nodrošināt kapitāla un citu instrumentu, kas var radīt zaudējumus noregulējuma gadījumā, minimālo līmeni.”

“Tas ir nepieciešams, lai šīs bankas spētu labāk absorbēt zaudējumus un lai mēs varam būt droši, ka pat sistēmiski pašas nozīmīgākās bankas vajadzības gadījumā iespējams stabilizēt,” skaidro Dombrovskis.

Savukārt jomās, kas skar uzņēmumu kreditēšanu, it īpaši mazo un vidējo uzņēmumu segmentā, kā arī infrastruktūras attīstības finansēšanu, Eiropas Savienības bankas, it īpaši nelielas bankas, varēs rēķināties ar atsevišķu nosacījumu vienkāršošanos.

Iecerētās reformas jau ir izraisījušas vērā ņemamu rezonansi banku industrijā, jo vairākas lielākās Eiropas bankas, piemēram, “Deutsche Bank”, ir izteikušās, ka atšķirības starp nosacījumiem, ar kuriem Eiropas bankām ir jāstrādā, piemēram, ASV tirgū, un nosacījumiem, ar kuriem ASV bankas var strādāt Eiropā, ir nesamērīgi un nepamatoti labvēlīgi ārvalstu bankām.

Tāpēc stingrākas prasības ārvalstu bankām darbībai Eiropas tirgū ir nozīmīga ziņa Eiropas banku konkurētspējai. Zīmīgi, ka tieši “Deutsche Bank” pēdējo mēnešu laikā Eiropas banku sektorā saistībā ar tai uzrēķinātu apjomīgu soda naudu ASV tirgū ir izraisījusi vislielāko ekspertu uztraukumu.

Tiesa,  CNBC analītiķe Anete Vaisbaha norāda, ka šobrīd bankas darbības rādītāji ir būtiski uzlabojušies:

“Es uzskatu, ka šajos trešā ceturkšņa datos mēs redzam pārliecinoši pārsniegtas cerības. Jo gandrīz visi prognozēja, ka banka strādās ar zaudējumiem aptuveni 600 miljonu eiro apjomā. Šī iemesla dēļ sasniegtā peļņa ir pozitīvs pārsteigums. Jāmin arī fakts, ka daudzi neprognozēja arī vērojamo kapitāla rādītāju uzlabošanos, un piesardzību var raisīt vienīgi bankas prognozes par paredzamajiem ieņēmumiem nākamajam gadam.”

Jaunais Eiropas Komisijas priekšlikums ir balstīts uz spēkā esošajiem Eiropas Savienības noteikumiem, kas regulē banku darbību, kā arī uz vairākiem jauniem starptautiskajiem banku darbības standartiem, kuri vēl jāievieš Eiropas Savienības likumos. Šie reformu priekšlikumi vēl ir jāizvērtē un jāatbalsta arī Eiropas Parlamentam un Eiropas Savienības Padomei. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti