EK dod zaļo gaismu eiro ieviešanai Latvijā; ECB norāda uz inflācijas riskiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvija ir izpildījusi Māstrihtas kritērijus un ir gatava pievienoties eirozonai, atzinusi Eiropas Komisija (EK), līdz ar to EK rekomendē dalībvalstīm atbalstīt Latvijas dalību vienotās valūtas grupā. Tā vēl pirms oficiālā paziņojuma medijiem kļuva zināms Latvijas Radio.

Izvērtējot Latvijas atbilstību, arī Eiropas Centrālā banka (ECB) secina, ka valsts ir izpildījusi Māstrihtas kritērijus un eirozonai ir gatava. Taču tā norāda arī uz vairākām nepilnībām, kas Latvijai būtu labojamas, intervijā Latvijas Radio sacīja ECB valdes loceklis Jergs Asmussens.

"Vispirms man jāatzīst fakts, ka valsts ir izpildījusi Māstrihtas kritērijus un juridisko konverģenci, kas ir nepieciešami nosacījumi, lai pievienotos vienotās valūtas grupai," sacīja Asmussens.

ECB valdes loceklis norādīja, ka tas ir liels sasniegums valstij, kas bija dziļā ekonomikas un finanšu krīzē, piebilstot: "Es dziļi cienu to, ko valsts ir izdarījusi." Tāpat Latvijas vēlme ieviest eiro parāda, ka pievienošanās vienotās valūtas grupai joprojām ir vilinoša, un arī eirozona ir gatava uzņemt valstis, kas ievēro noteiktu ekonomikas politiku.

Būtiski ir ne tikai jāizvērtē ne tikai tas, vai valsts šobrīd izpilda visu kritērijus, bet arī prognozēt, vai valsts spēs pie tiem pieturēties arī turpmāk.

"Un šeit mums ir bažas, īpaši par inflāciju, kas nesenā pagātnē ir bijusi visai neprognozējama – starp mīnus viens un plus piecpadsmit," atzīst ECB pārstāvis.

"Valsts šobrīd ir augošā stadijā, lai notvertu citu eirozonas valstu līmeni, kas ir normāli, taču tas arī nozīmē, ka ir viegli pieaudzēt inflāciju. Tā ir lieta, ar ko būs jātiek galā gan Latvijas Centrālajai bankai, gan Latvijas varas iestādēm, atrodot pareizos instrumentus inflācijas kontrolēšanai," norādīja Asmussens.

Pēc Eiropas Komisijas un Eiropas Centrālās bankas ziņojuma Latvijas atbilstību eiro turpinās vērtēt Eiropas Parlaments. Pēc tam savu vārdu teiks visas Eiropas Savienības dalībvalstis. Pilnīga skaidrība par šo jautājumu būs 9. jūlijā.

Latvija eirozonai gatavojas pievienoties nākamā gada 1. janvārī.

Ar novērtējumu var iepazīties dokumentā „2013. gada konverģences ziņojums par Latviju”, kas pieejams tiešsaistē šādā tīmekļa vietnē:

http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/european_economy/convergence_reports/index_en.htm

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti