EK apsūdz «Gazprom» ļaunprātīgā tirgus stāvokļa izmantošanā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Eiropas Komisija (EK) oficiāli izvirzījusi apsūdzību koncernam „Gazprom” ļaunprātīgā tirgus stāvokļa izmantošanā, pārkāpjot pretmonopola likumdošanu. "Gazprom" gan nekavējoties noraidījis izskanējušos pārmetumus, ziņo raidsabiedrība BBC.

„Gazprom” tiek apsūdzēts brīvas konkurences traucēšanā reģionā un sadārdzinātās cenās Austrumeiropas patērētājiem, tai skaitā Polijai, Ungārijai un vēl sešām valstīm. Kā ziņo europeonline-magazine.eu, to starpā ir arī Baltijas valstis, Čehija, Bulgārija un Ungārija.

Par „Gazprom” oficiāli izvirzītajām apsūdzībām trešdien īpaši sasauktajā preses konferencē paziņojis EK komisāre konkurences jautājumos Margrēte Vestagere: „Esam atklājuši, ka [„Gazprom”] varēja radīt mākslīgus šķēršļus brīvai gāzes plūsmai caur noteiktām Centrāleiropas valstīm, lai radītušķēršļus brīvai konkurencei."

Kā norādīja komisāre, „Gazprom” aktivitātes Austrumeiropas un Centrāleiropas valstīs, kur kompānija praktiski pilnībā kontrolē gāzes tirgu, tiek pielīdzināta dominējošā stāvokļa izmantošanā.

Atbilžu sniegšanai uz šīm apsūdzībām „Gazprom” tiek dotas 12 nedēļas.

Trešdien „Gazprom” nekavējoties izplatījis paziņojumu, norādot, ka EK pārmetumi ir nepamatoti. „Eiropas Komisijas „paziņojums par iebildumiem” ir tikai viens no pretmonopola izmeklēšanas etapiem un nenozīmē „Gazprom” atzīšanu par vainīgiem kādā no ES antimonopola likumdošanas pārkāpšanā,” norādīts paziņojumā.

Kompānija apgalvo, ka stingri ievēro visas starptautisko tiesību normas un to valstu likumdošanas, kur „Gazprom” darbojas. Cenu veidošanas princips esot atbilstošs standartiem, ko pielieto arī citi gāzes ražotāji un eksportētāji. 

BBC norāda, EK nākusi klajā ar apsūdzību divarpus gadus pēc tam, kad Brisele sāka izskatīt lietas saistībā ar apsūdzībām pret Krievijas gāzes gigantu, tai skaitā attiecībā uz gāzes cenu veidošanu Austrumeiropā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti