Panorāma

Hersonā atkal pacelts Ukrainas karogs

Panorāma

Panorāma

Eiropas Komisija: Šoziem eirozona piedzīvos recesiju

Eirozonas ekonomika šoziem nonāks recesijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Eiropas Savienībā (ES) strauji samazinājusies iedzīvotāju pirktspēja, liekot patērētājiem mainīt savus ieradumus. Tieši tāpēc šī gada beigās un nākamā gada sākumā eirozonas ekonomika nonāks recesijā. Par to piektdien brīdinājis Eiropas Savienības ekonomikas komisārs Paolo Džentiloni, iepazīstinot ar jaunākajām ekonomikas prognozēm.

Latvijā, tāpat kā Vācijā, ekonomikas kritums sagaidāms arī nākamgad. Eiropas Komisija arī aicinājusi Latviju vairāk domāt par fiskālās ilgtspējas lietām, jo mums šogad gaidāms augstākais budžeta deficīta līmenis visā Eiropas Savienībā – 7,1% no iekšzemes kopprodukta.

Krievijas karš Ukrainā ietekmējis ES ekonomiku vairāk nekā citas attīstītās valstis, ņemot vērā tās ģeogrāfisko tuvumu karam un lielo atkarību no Krievijas gāzes importa.

Lai gan vēl šī gada pirmajā pusē gan Latvijā, gan citviet Eiropā bija vērojams samērā straujš ekonomikas pieaugums pēc Covid-19 pandēmijas, taču gada otrajā pusē ekonomika sāka bremzēties un prognozes nācies pazemināt.

"Pirmkārt, Eiropas Savienības ekonomika pašlaik atrodas pagrieziena punktā.

Pēc pārsteidzoši spēcīgas gada pirmās puses Eiropas Savienības ekonomika trešajā ceturksnī zaudēja tempu, un jaunākie dati liecina par ziemā gaidāmu recesiju," atzina Džentiloni.

"Arī prognozes nākamajam gadam ir ievērojami vājinājušās, un mēs tagad prognozējam Eiropas Savienībai 0,3% izaugsmi nākamajā gadā un 1,6% izaugsmi 2024. gadā."

Latvijas ekonomika klāsies sliktāk – šogad pieaugums par 1,9%, bet nākamgad gaidāms kritums – par 0,3%.

Taču Latvijas ekonomika nav vienīgā, kam nākamgad klāsies sliktāk, Vēl vairāk, par 0,6% samazināsies Eiropas ekonomiskās lokomotīves Vācijas ekonomika. Līdzīgs kritums gaidāms arī Zviedrijas ekonomikā.

Taču lai arī kritums tiek prognozēts ievērojams, tas nav lielākais, kas pēdējās desmitgadēs piedzīvots. Eirozonas ekonomika 2008. gada finanšu krīzes un arī Covid pandēmijas laikā piedzīvoja vēl dziļāku kritumu - recesiju visā eirozonā.

Attiecībā uz inflāciju Eiropas Komisija prognozē, ka tā jau tuvojas savam maksimumam un tai nākamgad vajadzētu pamazām samazināties.

"Mēs uzskatām, ka līknes virsotne ir tuvu. Visticamāk, tas būs šī gada beigās," spriež Džentiloni.

Latvijā inflācija šogad būs 16,9%, un tā ir lielāka nekā vidēji eirozonā. Nākamgad tai vajadzētu samazināties līdz 8,3%, kas arī būs virs eirozonas vidējā.

"Mēs prognozējam, ka šogad Eiropas Savienībā inflācija sasniegs 9,3%, eirozonā 8,5%, nākamajā gadā sākot mazināties tikai līdz attiecīgi 7% un 6%, bet straujāku kritumu piedzīvojot 2024. gadā.

Eiropas Savienības darba tirgus ir izrādījies Eiropas Savienības gaišais punkts, kārtējo reizi parādot noturību. Nākamajā gadā bezdarba līmenis mēreni pieaugs, bet 2024. gadā ir gaidāms kritums," vēsta ES ekonomikas komisārs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti