Dombrovskis: Eirozonas veidošanas sākumā bija kļūdas, bet nu situācija stabilizēta

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Eirozonas izveides sākumā bija strukturālas kļūdas un nepilnības, taču kopš krīzes laika ir būtiski strādāts, lai situāciju stabilizētu, intervijā Latvijas Radio raidījumā „Krustpunktā” sacīja Eiropas Komisijas viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis.

 

Neapšaubāmi, ka eirozonas izveides sākumā bija strukturālas kļūdas un nepilnības. Tās esot spilgti izpaudušās krīzē 2010.-2011.gadā.

Tomēr kopš tā laika esot izdarīts daudz, lai situāciju stabilizētu. Kā piemēru viņš minēja  pašlaik esošo situāciju ar Grieķiju: „Neveidojas kādas panikas veida reakcijas attiecībā uz pārējām eirozonas valstīm. Grieķija tiek uztverts lielā mērā kā izolēts gadījums, kas neapdraud eirozonas finanšu stabilitāti kopumā.”

Kopš krīzes daudz ciešāk tiek koordinēta eirozonas valstu fiskālā un makroekonomiskā pārvaldība, kas iepriekš esot bijusi lielā mērā palaista pašplūsmā. Tāpat izveidota banku savienība ar vienotu uzraudzības mehānismu.

Darbs šajā jomā gan vēl nav pabeigts un eirozona būtu jāstiprina un jāpadziļina, pauda eirokomisārs.

Lai gan Grieķijas situācijas dēļ aktuāls kļuvis jautājums par mehānismu valsts izejai no eirozonas, Eiropas Komisija negrasās rosināt šāda mehānisma izveidi. Dombrovskis arī piebilda, ka konkrētās situācijas analīze tomēr parāda – gan dalībvalstīm, gan Grieķijai ir pa spēkam veikt reformas un palikt eirozonā. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti