Rīta Panorāma

Laika ziņas

Rīta Panorāma

Lēnas un Trilles piedzīvojumi izrādē "Vafeļu sirdis"

Intervija ar Ivaru Zariņu,Saeimas deputātu (Saskaņa)

Deputāts Zariņš: OIK atbalsts – nelikumīgs; vērsīsies prokuratūrā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Valsts atbalsta mehānisms elektroenerģijas ražotājiem koģenerācijas stacijās vai no atjaunojamiem energoresursiem laika posmā no 2007. līdz 2017. gadam nav bijis saskaņots ar Eiropas Komisiju (EK), un tas nozīmē, ka šis valsts atbalsts nav bijis likumīgs, to intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" paziņoja Saeimas deputāts Ivars Zariņš ("Saskaņa").

Obligātā iepirkuma komponente (OIK)

Obligātais iepirkums ir valsts atbalsta mehānisms elektroenerģijas ražotājiem koģenerācijas stacijās vai no atjaunojamiem energoresursiem.

Valsts iepērk elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros, maksājot garantēto maksu par elektrostacijās uzstādīto jaudu, sedz balansēšanas izmaksas, kā arī administratīvās izmaksas.

Savukārt šīs izmaksas sedz visi elektroenerģijas galalietotāji proporcionāli savam elektroenerģijas patēriņam kā OIK maksājumu.

OIK apmēru ietekmē dabasgāzes cena, elektroenerģijas cena biržā un elektroenerģijas patēriņš. No 2018.gada OIK sistēma mainīta – iepriekš elektrības patērētāju maksājums piesaistīts patērētajai enerģijai kā konkrēts tarifs par katru patērēto kilovatstundu. No šī gada OIK maksā gan kā fiksēto tarifu par katru patērēto kilovatstundu - un šis maksājums samazinājies -, gan kā “jaudas OIK par ampēriem”, kas ir fiksētais tarifs par pieslēguma jaudu. Jo pieslēguma jauda lielāka, jo lielāks fiksētais maksājums.  

Zariņš klāstīja, ka viņš ir izmeklējis valsts sniegto atbalstu saistībā ar obligātajā iepirkumā iepērkamo elektroenerģiju un secinājis, ka tas nav bijis atbalstoši saskaņots ar EK, kas arī uz to esot norādījusi.

 

"Tas nozīmē, ka šis atbalsts ir bijis nelikumīgs. Mēs esam bijuši spiesti nelikumīgi maksāt desmit gadus šo OIK," teica deputāts.

Viņš apgalvoja, ka savāktie pierādījumi par to, ka valsts atbalsts bijis nelikumīgs, ir pietiekami un tie drīzumā arī tiks iesniegti Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (Zaļo un Zemnieku savienība), kuram lūgs skaidrot situāciju ar valsts atbalstu obligātā iepirkuma komponentes (OIK) jomā. "Šodien es iesniegšu pieprasījumu premjeram skaidrot situāciju par nelikumīgo valsts atbalstu. Kāpēc valsts to ir slēpusi."

Vienlaikus tiekot gatavots un tuvākajās dienās tiks iesniegts iesniegums drošībsargājošajām iestādēm - ne tikai Ģenerālprokuratūrai, bet arī Satversmes aizsardzības birojam.

"Jo tā ir valsts nolaupīšana – lielākā, kāda jebkad ir bijusi," paziņoja Zariņš un uzsvēra – tā kā valsts atbalsts nav saskaņots ar EK, nepastāv tiesiskā paļāvība.

Deputāts sacīja, ka viņš kā enerģētikas eksperts, kurš, kā zināms, savulaik strādājis arī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā, savācis faktus, bet juristi gatavojot attiecīgos iesniegumus.

Jau ziņots, ka obligātās iepirkuma komponentes jeb OIK sistēmu, kas ir visu elektrības patērētāju rēķinos iekļautais atbalsta maksājums “zaļās enerģijas” ražotājiem un koģenerācijas stacijām, no šī gada mainīja.

Iepriekš OIK atbalsts bija piesaistīts patērētajai enerģijai – kā konkrēts tarifs par katru patērēto kilovatstundu. No šī gada OIK maksā gan kā fiksēto tarifu par katru patērēto kilovatstundu – un šis maksājums samazinājies -, gan kā “jaudas OIK par ampēriem”, kas ir fiksētais tarifs par pieslēguma jaudu. Jo pieslēguma jauda lielāka, jo lielāks fiksētais maksājums. Tas darīts, lai samazinātu elektrības rēķinus lielajiem ražotājiem. Tomēr reforma krietni palielināja elektrības rēķinus patērētājiem ar lielām pieslēguma jaudām, kuras pilnā apmērā netiek izmantotas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti