Panorāma

Darbu ar Civilās savienības likumu neturpinās

Panorāma

Liels raķešu uzbrukums Kijivai

Degvielas uzpildes stacijās – cenu kari

Degvielas cenu atlaižu dēļ Latvijā pie uzpildes stacijām veidojušās rindas; degviela tirgota teju par pašizmaksu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Saistībā ar būtiskām degvielas cenu akcijām pie "Neste", "Circle K", "Virši-A" un "Viada" degvielas uzpildes stacijām ceturtdien veidojās rindas. Tirgotāji neslēpj, ka ceturtdien reaģējuši uz konkurentu cenu izmaiņām un akcijas stundās degvielu tirgojuši teju par pašizmaksu. 

"Circle K" degvielas uzpildes stacijās ceturtdien no plkst.14 līdz 17 degvielai samazināta cena par 0,15 eiro par litru. Uzņēmuma pārstāvji norādīja, ka akcija vienlaikus norisinās 2000 uzņēmuma grupas degvielas uzpildes stacijās visā Eiropā. Maksimālais uzpildāmais degvielas apjoms vienai automašīnai ir 100 litri.

Arī "Neste" degvielas uzpildes stacijās degvielas cena ceturtdien no plkst.13 līdz 17 ir par 0,15 eiro par litru zemāka. 

Savukārt "Viada" degvielas uzpildes stacijās ceturtdien visu diennakti klientiem ar "Viada Plus" degviela maksā 0,1 eiro par litru mazāk. 

"Virši-A" sociālā portāla "Facebook" kontā rakstīts, ka ceturtdien viņu degvielas uzpildes stacijās no plkst.10 līdz 17 ir "īpaši zema cena degvielai".

Pie uzpildes stacijām veidojušās rindas, un uzpildes stacijas darbinieki regulē satiksmi pie degvielas sūkņiem. Autovadītāju rindas pie degvielas uzpildes stacijām veidojas Rīgā, Jelgavā, Tukumā, Valmierā un citviet Latvijā.

Ņemot vērā, ka pie degvielas uzpildes stacijām veidojušās automašīnu rindas, kas izstiepjas līdz Rīgas ielām, veidojušies sastrēgumi, informēja SIA "Rīgas satiksme". Arī Latvijas Radio novēroja, ka vietām veidojas sastrēgumi.

Rezultātā kavējās arī sabiedriskais transports. Pēc "Rīgas satiksmes" sniegtās informācijas, sabiedriskais transports atsevišķos maršrutos kavējās līdz 40 minūtēm.

Degvielas cenu atlaides kā iespēju piepildīt bāku un uzkrāt rezerves atzina arī vairums Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas aptaujāto autobraucēju:

Degvielas cenu atlaižu dēļ Latvijā pie uzpildes stacijām veidojušās rindas
00:00 / 01:38
Lejuplādēt

"Principā jā, speciāli iznācu ārā no darba, lai uzpildītos. Nolikšu auto un atpakaļ darbā. Paveicās, jo bija tukša bāka. Dīvaini, kāpēc vairāki tirgotāji šo akciju ir saskaņojuši vienādā laikā."

"Atbraucu tai skaitā arī akcijas dēļ. Ar šīm kanniņām man bija cits plāns, bet, tā kā bija labs piedāvājums, atļaujos to izmantot. 10% lētāk ir vienkāršs aprēķins."

"Tepat blakus dzīvoju, man ērti te atbraukt un uzpildīt, un izmantot akciju. Jā, pilnu bāku. Līdz augšai, kamēr vairāk neņem pretī!"

"Es vienkārši braucu te garām un piestāju uzpildīt degvielu. Tāpēc, ka vajadzēja, nevis akcijas dēļ. Es gan zināju par šo akciju, bet man tā liekas dumja. Darba laikā – no diviem līdz pieciem dienā. Varbūt kāds domā, ka šādā veidā ir liels ieguvējs. Es drīzāk domāju, ka, daudziem braukājot apkārt darba laikā, galu galā ekonomika zaudē vairāk."

"Man tikai 30 kilometriem palika degvielas. Līdz ar to man nebija cita varianta, lai tiktu atpakaļ līdz mājām. No Baložiem braucot, pamanīju ļoti garas rindas pie degvielas uzpildes stacijām. Nu, nav jēgas sēdēt garās rindās un tērēt laiku. Te ieskrēju, jo te nav rindu. Mēs vienmēr lejam pilnu bāku, jo ne vienmēr ir ērti piestāt un uzpildīties."

"Kaut kas jāizmanto ir. Lētāks ir. Viss jau paliek dārgāks, nevis lētāks. Tāpēc visi šitā stāv."

"Es domāju, ka visiem patīk ietaupīt. Visi grib ietaupīt kaut kam garšīgam. Vai vienreiz aiziet uz restorānu garšīgi paēst uz tā ietaupījuma rēķina, vai ne?"

"Jā, es šeit netālu strādāju tāpēc izdomāju, ka pusdienu pārtraukumā iebraukšu. Nedaudz ietaupīšu." 

"Internetā izlasīju, ka ir lētāk, un lidoju šurp, jo zināju, ka būs garas rindas."

Tirgotāji neslēpj – akcijas stundās degvielu tirgojuši teju par pašizmaksu

Sociālajos tīklos ekonomists Pēteris Strautiņš rakstīja, ka nav pamata vadītāju steigai uz uzpildes stacijām. Tomēr degvielas tirgotāji atzina ko citu. 

AS "Virši-A" komunikācijas vadītāja Undīne Priekule norādīja: "Nekādas izteiktas svārstības biržā cenai uz leju šodien nav notikušas. Tā pat ir nedaudz kāpusi."

Cenu sāncensību ceturtdien starp uzpildes stacijām izraisījusi lielā konkurence tirgotāju vidū, nevis degvielas cenas kritums. Viens samazināja cenu, pārējie lēca pakaļ. 

Priekule atzīmēja: "Šā brīža cenas ir ļoti tuvu vai jau zem pašizmaksas. Bet līdz ar to, lai nodrošinātu šo līdzvērtīgo piedāvājumu, mums nācās piemērot šīs atlaides."

Savukārt SIA "Circle K Latvia" mazumtirdzniecības vadītājs Armands Žubulis norādīja: "Apzināmies, ka tas ir tieši uz trīs stundām. Un šis ierobežotais laika logs izskaidro to, ka degvielas nozare kopumā joprojām turpina būt ar ļoti mazu peļņas daļu. Tas ir viens no faktoriem, kas pamato, cik sīva šī konkurence ikdienā ir. Katra tirgus dalībnieka darbības tiek rūpīgi izsekotas, un reaģēts tiek ātri."

Tirgotāji atzina – tik lielas atlaides drīzumā nav plānotas un degvielas cena tuvākajā laikā strauji nesamazināsies. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti