Daugavpilī ar mājokļa nodokļa celšanu cer palielināt deklarēto skaitu un apkarot graustus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ar jauno gadu Daugavpilī stājušās spēkā jaunas nekustamā īpašuma nodokļa likmes. 1,5% no kadastrālās vērtības būs nodoklis par īpašumiem, kuros nav deklarēti iedzīvotāji, un arī objektiem, kuriem beigusies būvatļauja. Paaugstinātais nodoklis 3% apmērā būs jāmaksā par nesakoptiem zemesgabaliem un sagruvušām, vidi degradējošām būvēm.  

ĪSUMĀ:

  • 1,5% no kadastrālās vērtības būs jāmaksā, ja neviens nav deklarējies, kā arī objektiem, kuriem beigusies būvatļauja.
  • 3% nodoklis būs nesakoptiem zemesgabaliem un vidi degradējošām būvēm.  
  • Daugavpilī aptuveni 4000 īpašumos neviens nav deklarēts.
  • Ar nodokļa celšanu Daugavpils cer piesaistīt deklarētos iedzīvotājus un sakārtot graustus.  
  • Iedzīvotāji sākuši aktīvi deklarēties Daugavpilī jau pērn gada nogalē.
  • Sarosījušies arī graustu īpašnieki, dažus plāno nojaukt.
  • Nekustamā īpašuma attīstības nodaļā gan norāda: Graustu sakārtošanai vajag valsts atbalstu.

Daugavpilī ar mājokļa nodokļa celšanu cer palielināt deklarēto skaitu un apkarot graustus
00:00 / 05:10
Lejuplādēt

 

Celt nekustamā īpašuma nodokli ar šo gadu Daugavpils dome nolēma vēl pērn, piemēram, 1,5% no kadastrālās vērtības nodokļos būs jāmaksā par tiem īpašumiem pilsētā, kuros nav deklarēts neviens iedzīvotājs. Šādu īpašumu pilsētā nav maz - aptuveni 4000.

Mērķis caur nodokļiem piesaistīt pilsētai iedzīvotājus, Latvijas Radio atzina domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks un šobrīd arī mēra pienākumu izpildītājs Igors Prelatovs.

“Tas tiek darīts, lai stimulētu tos cilvēkus, kas pierakstīti, piemēram, Daugavpils novadā vasarnīcās un lauku mājās ārpus pilsētas teritorijas, deklarēties Daugavpils pilsētā, savos īpašumos. Tas nozīmē, ka nodokļi ies mūsu pilsētas budžetā, turklāt iedzīvotāji maksās arī par to pašu atkritumu izvešanu, un pilsēta tikai iegūs,” norādīja Prelatovs.

Šī nodokļa paaugstināšana savu rezultātu sāka sniegt jau pērnā gada beigās. To apliecina Daugavpils domes īpašumu pārvaldīšanas departamentā, kur nereti veidojušās pat rindas.

Olga ar meitu stāstīja, ka sen jau vēlējušās deklarēties savā īpašumā, nu tas izdarīts, lai arī viņa to neatklāja, tomēr varēja nojaust, to pastimulēja nodokļu kāpums.

Tikai decembrī Daugavpilī deklarējās 1354 iedzīvotāji, un tas ir gandrīz par 800 vairāk nekā pirms gada. Un šis kāpums sācies jau ar oktobri, gan šajā mēnesī, gan novembrī deklarēto iedzīvotāju skaits auga par vismaz 250.

Vēl 1,5% nodoklis ar šo gadu Daugavpilī tiks piemērots arī objektiem, kuriem beigusies būvatļauja.

Bet nodoklis 3% apmērā būs jāmaksā par nesakoptiem zemesgabaliem un sagruvušām, vidi degradējošām būvēm. Arī tas ar mērķi savest kārtībā šos īpašumus, kuru skaits pilsētā aug, atzina pilsētplānošanas un būvniecības departamenta vadītāja Santa Pupiņa.

“Šobrīd Daugavpilī ir aptuveni 80 šādi objekti, un šis skaitlis palielinās, jo arī mēs vairāk tos apsekojam... Un nodokļa palielināšana stimulē īpašniekus, jau tagad ir lielu vecu ēku saimnieki, kas iesniedz dokumentāciju to sakārtošanai jeb, precīzāk, šo ēku nojaukšanai,” atklāja Pupiņa.

Viens no šādiem objektiem, ko plānots nojaukt, ir milzīgā bijušās ķīmiskās šķiedras rūpnīcas ēka, būvprojekts jau ir iesniegts. Tas ir pozitīvs solis, sacīja Daugavpils Nekustamā īpašuma attīstības nodaļas vadītāja Inta Ruskule.

Pēc Intas Ruskules domām, kopumā diezin vai nodokļa paaugstināšana degradētajām ēkām dos kādu pozitīvu artavu.

“Lai izstrādātu tikai tehnisko dokumentāciju projektēšanai, ņemot vērā jaunākās tendences, jārēķinās ar 45 - 60 tūkstošiem eiro. Ja vēl paredzēta būvniecība, tad izmaksas vēl uz vairākiem tūkstošiem eiro. Ja vēl šis projekts un objekts ir ekonomiski izdevīgs un ir labs biznesa plāns, tad vēl atgūs to naudu atpakaļ, bet, ja tādu nav.. tāpēc neviens arī tik ļoti strauji neko neuzsāk,” sprieda Ruskule.

Lai kustība notiktu un ēkas tiktu savestas kārtībā, nepieciešama īpaša valsts atbalsta programma, uzskata Inta Ruskule.

“Jaunu investoru, kuri nāktu un ņemtu ēkas, nav. Tās pašas izsoles, kas notiek, pārsvarā tur nepiesakās neviens. Kaut gan cenas ēkām nav vairs lielas, bet visi saprot, kādas investīcijas tas prasa. Un automātiski, ja šāda ēka ir iegādāta, par to jāsāk maksāt nodokli, un šinī gadījumā tas nodoklis ir ar paaugstinātu vērtību, jo tā ir degradētā ēka. Līdz ar to tas jautājums ir jārisina valsts līmenī, jo Daugavpils nav vienīgā pilsēta, kur tā notiek,” norādīja Ruskule.

Cik būtiski īpašuma nodokļu palielināšana atsevišķām kategorijām  Daugavpilī ietekmēs pašvaldības gaidītos rezultātus, varēs redzēt šī  gada beigās, bet kopumā  pārējiem daugavpiliešiem nekustamā īpašuma nodokļa aprēķinā nekas nemainās, un tas arī turpmāk būs no 0,2% līdz 0,6% atkarībā no īpašuma kadastrālās vērtības.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti