Ārpus Rīgas

Bijušo O. Kalpaka Rudbāržu pamatskolu sākuši apdzīvot jaunsargi

Ārpus Rīgas

Zemniekus mudinās no jauna pievērsties rudzu audzēšanai

LLKC pārstāvis Māris Narvils par šā gada ražu

Dārzkopības speciālists: Bez laistīšanas sistēmām turpmāk labas dārzeņu ražas iegūt var būt grūti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šī gada vasaras laikapstākļi rāda, ka turpmākajos gados Latvijā varētu būt grūtības izaudzēt labas ražas bez laistīšanas sistēmu iekārtošanas saimniecībās, intervijā Latvijas Radio norādīja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra vecākais speciālists dārzkopībā Māris Narvils.

Šovasar laikapstākļi steidzina visu kultūru nogatavināšanos, un gaidāms, ka straujais nobriešanas laiks turpināsies. “Tas jāņem vērā, skatoties uz to, kādas kultūras ir vācamas. Jāskatās pēc reālā, kad aug ogas un dārzeņi ir nobrieduši, un jāvāc nost,” sacīja Narvils.

Iepriekš prognozēts, ka karstā vasara būtiski ietekmēs kartupeļu ražu. Dārzkopības speciālists skaidroja, ka situācija dažādās saimniecībās ir ļoti atšķirīga, jo nokrišņi bija lokāli. Ražas noteikti būs, bet mazākas, jo mitruma daudzviet trūkst. Atsevišķās saimniecībās gan var būt normālas ražas.

“Tā nekad nav bijis, ka ir tik ļoti lokāla rakstura nokrišņi, ka nevar pat runāt, kā ir Zemgalē, Kurzemē vai Latgalē, bet tās ir atsevišķas vietas. Ļoti var atšķirties pat viena pagasta ietvaros,” sacīja Narvils.

Kopumā situācija ar dārzeņu ražu ir samērā slikta, piemēram, attiecībā uz bietēm, daļu burkānu. Kāpostiem atsevišķās saimniecībās labas ražas, bet arī tie cieš no ūdens trūkuma. Vienīgi labi un intensīvi aug ķirbji.

Lauku konsultāciju un izglītības centra pārstāvis norādīja, ka laistīšanas iekārtu iegāde saimniecībās būtu ļoti būtiska: “Šādi apstākļi rāda, ka bez laistīšanas mums turpmāk Latvijā normāli nodrošināt dārzeņus, iespējams, var rasties lielas grūtības. Protams, lietošana var būt ne katru gadu. Bet šogad tas būtu ļoti, ļoti labi. Un tie ir lieli vinnētāji, kam ir tās iekārtas.”

Tāpēc Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP) dārzkopības grupas mudina piešķirt lielāku atbalsts laistīšanas iekārtu iegādei, norādīja Narvils.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti